Bottyán „apánk”.

Full text search

474Bottyán „apánk”.
Károlyi csúfos vereségének hírét Bottyán János, Rákóczi vitéz tábornoka, a ki a dunántúli országrészt a legalaposabban ismerte, épp akkor vette, a mikor hadaival Pestmegyében táborozott. Bottyán hétezer lovasával gyorsan átkelt a Dunán s április 10-én már Kömlődnél táborozott. Kömlődről Földvárra vonult, majd innen egész Szigetvárig nyomult előre, megriasztván a szigetvári őrséget is; de Bottyán, tekintettel arra, hogy csak lovassága volt, kénytelen volt Szigetvár ostromáról lemondani és hadával Pécs felé fordult, de innen fergetegként Buda felé tört (Thaly Kálmán i. m. 52–53.).
Bottyán megjelenése a kuruczokat valósággal felvillanyozta. Károlyinak a vármegye rengetegeiben bujdosó kuruczai csakhamar jelentkeztek az öreg tábornok előtt, a kit a nép „Bottyán apánknak” vagy a mi „Jóltevő Jánosunknak” nevezett, vakon bízott benne s parancsainak feltétlenül engedelmeskedett (Thaly Kálmán: Századok 1879. 281.). Mikor Bottyán a Dunántúlra jött, ott rendes kurucz sereget nem talált s így elsősorban seregének kiegészítéséhez fogott és Sándor Lászlónak, a ki már 1704 tavaszán végigszáguldozott a vármegyén s így némileg ismerte a viszonyokat, továbbá Horváth Mihály ezredesnek Somogyot jelölte ki hadfogadó területül, ezredeik kiegészítése végett. Őszre Bottyán János már oly tekintélyes haddal rendelkezett, hogy támadólag léphetett fel a császáriak ellen.
Mialatt a kurucz had helyzete Erdélyben a legválságosabbra fordult, azalatt a Dunán túl Bottyán János egymás után aratta győzelmeit. Bottyán éppen a zsibói csatavesztés napján (1705 nov. 11) 8000 emberből álló hadával bevette Simontornyát, majd innen a Balaton felé vette útját, hol a Siónak a Balatonból való kiömlésénél megállapodván, előbb Siófoknál, majd Hidvégen – De La Riviére franczia mérnök tervei szerint – erős sánczokat ásatott, melyeket czölöpökkel vett körül. E redoutokban azután állandó őrséget tartott, hogy az ekként megerősített Sióvonallal a Pétervárad és Eszék felől feltörő ráczoknak útját vágja (Thaly: Bottyán János 81. – Századok 1879. 287.). A hidvégi erődítvény befejezése után Bottyán hadával Veszprémbe, Palota elfoglalására vonult.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi