Telepítés és konfiguráció

 1. Kiadványaink és a Windows 7
 2. Kiadványaink és a Windows Vista
 3. Térképes DVD esetén merevlemezre másolás után elszáll a keresőprogram
 4. Hálózati környezetben nem indul a program
 5. „Nem lehet megnyitni az adatbázist!”
 6. „config.nt”-hiba
 7. Asztali CD-DVD készüléken le lehet-e játszani a hangzó anyagokat?
 8. Hogyan lehet eltávolítani a programokat?
 9. Távoli segítség program letöltése

1. Kiadványaink és a Windows 7

A 2009. õszén megjelent új Windows verzión kiadványainkat az alábbi egyszerû lépések végrehajtása után gond nélkül lehet futtatni:

1) Kiadványaink elsõ indításakor (telepítésénél) rendszergazdai jogosultsággal kell lenni (csakúgy mint eddig). Ez fõleg hálózatos (munkahelyi) környezetben tipikus probléma.

2) Ha betesszük a kiadványt tartalmazó lemezt, automatikusan elindul a telepítõ program (ha ki van kapcsolva esetleg az automatikus lejátszás, akkor a Start.exe programot kell a lemezrõl elindítani), feltelepíti a szükséges összetevõket, majd elindulna a keresõprogram (Folio Views), de „lefagy”, csak a logó látszik, meg a homokóra. Ha rákattintunk a logóra, majd még egyszer, elõadja, hogy a program nem válaszol, kattintsunk a "Zárja be a programot" opcióra. Ezután még megjelenik egy ablak, miszerint a Windows megoldást keres a problémára, válasszuk a Mégse gombot.

 

Ezután az asztalon létrejött indítóikonon (avagy a programok között lévõ ikonon) kattintsunk a jobb egérgombbal, válasszuk a legalsó, Tulajdonságok menüpontot.

A megjelenõ ablakban kattintsunk a Kompatibilitás fülre, majd jelöljük be a „Futtatása következõ kompatibiltási módban: Windows XP (Service Pack 3)” opciót (bejelölhetjük „A program futtatása rendszergazdaként” opciót is, ez nem kötelezõ).

Nyomjuk meg az OK gombot. Ezután kiadványunk már elindul.

A fenti lépéseket minden kiadványunknál végre kell hajtani, de csak egyszer. Ha beállítottuk a fentieket, az a kiadvány a továbbiakban már gond nélkül fog futni.

3) Alapértelmezésben egy biztonsági eszköz, a Felhasználói fiókok felügyelete be van kapcsolva (csakúgy, mint a Vista esetén). Ez, minden egyes alkalommal, amikor egy program futni akar, figyelmeztetõ kérdést intéz a felhasználóhóz, miszerint valóban futtatni akarjuk-e a kérdéses programot. Ha igennel válaszolunk, gond nélkül fut a progra. Ha ugyanakkor zavar minket a minden alkalommal felbukkanó párbeszédablak, ki is kapcsolhatjuk, a tapasztalataink szerint nem okoz számottevõ biztonsági kockázatot, reális veszélyt:
Vezérlõpult > Rendszer és biztonság > Felhasználói fiókok és családbiztonság (a baloldali menüben) > Felhasználói fiókok > Felhasználói fiókok felügyelete beállításainak módosítása: a csúszkát állítsuk be igényünk szerint (pl. Soha nem kérek értesítést). Ezek után ezen beállításnak megfelelõen fog a figyelmeztõ ablak megjelenni (avagy sem)

Ha ezek után mégis problémája akadna kiadványaink futtatásával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!

 

2. Kiadványaink és a Windows Vista

2007. tavaszán került kereskedelmi forgalomba a Microsoft új generációs operációs rendszere, a Windows Vista. Izgatottan vártuk, hogy termékeink hogyan fognak viselkednek, és tesztelni kezdtük kiadványainkat az új rendszer alatt. Elsõ tapasztalataink megnyugtatóak, a CD-k, DVD-k jól mûködnek Vista alatt! A nagyobb hardverigény miatt az indulás egy átlagos gépen néha egy kicsit lassabb, mint korábban.

Amikor a keresõprogram elõtt valamilyen grafikus keretprogram is fut, az ahhoz való visszatérés néhány video kártya esetén gondot okozhat. A programot Alt+F4 billentyûkkel bezárva és újra indítva orvosolható a hiba.

A BibliaTéka telepítése során találkoztunk még némi problémával: a Vista egyik fontos újítása a fokozott biztonságra való törekvés, melynek folyományaként egy-egy program futtatása során nem a teljes rendszergazdai jogosultság az alapértelmezett (mint volt az a korábbi Windows verziókban), hanem a csökkentett, felhasználói szint. Az operációs rendszer ilyenkor így egyebek mellett nem engedi, hogy a gyökérkönyvtárba írjunk, hibaüzenetet ad, erre viszont szükség van a program mûködéséhez. Ezt külön engedélyezni kell, a következõképpen:

Ne hagyjuk elindulni az automatikus telepítést (a lemez behelyezésekor, és utána még egy darabig tartsuk lenyomva a SHIFT billentyût. A 'Saját gép' segítségével keressük meg a CD-n lévõ Start.exe programot, jobb egérgombbal rákattintva a megjelenõ helyi menüben válasszuk ki a 'Properties'= 'Tulajdonságok' pontot. A felbukkanó párbeszédablakban a 'Compatibillity'='Kompatibilitás' fül alatt: be kell jelölni a 'Privilege Level'='Jogosultsági szint'-et "Run this program as an administrator"="Futtatás rendszergazdai szinten"-re.

 A telepítés ezek után rendben megtörténik.

Magát az operációs rendszert is folyamatosan frissíti a Microsoft, így folyamatosan bõvül azoknak a hardver és szoftver elemeknek a köre, amelyek kompatibilisek a Vistával. Mi is tovább folytatjuk tesztjeinket, tapasztalatainkról, a problémák megoldásáról honlapunkon ezen a helyen folyamatosan tájékozódhatnak.

3. Térképes DVD esetén merevlemezre másolás után elszáll a keresőprogram

[Azok a kiadványok érintettek, amelyeknél három nyelvû futtató környezet van, de csak egy, közös nfo/sdw, ami egy szinttel kintebbi mappában van, mint a Views.exe. A többi kiadvány, akár többlemezes, akár több nyelvû, nem okoz problémát.]

 

 • Elsõ katonai felmérés, Magyar Királyság
 • Elsõ katonai felmérés, Magyar Királyság, Georeferált
 • Második katonai felmérés, Magyar Királyság
 • Harmadik katonai felmérés, Magyar Királyság, 1:25.000
 • Harmadik katonai felmérés, Monarchia, 1:75.000

A következõképpen lehet orvosolni a hibát:

 1. A felmásolt, felinstallált anyagban bele kell menni mondjuk a HUN mappába (abba, amelyik nyelvet feltelepítette)
 2. Ott el kell indítani a Views.exe programot
 3. Azzal, a Fájl menü megnyitás parancsával megnyitni az nfo fájlt, ami a felmásolt anyag gyökerében van
 4. Szintén a Fájl menü Új pontja segedelmével létrehozni egy új, ugyanilyen nevû virtuális fájlt (sdw kiterjesztésû, a típusnál ezt kell kiválasztani); praktikusan felülírni a már ott levõ ugyanilyen nevût, majd elcsukni õket
 5. ha több nfo van (általában kettõ: egy *nfo.nfo és egy *tan.nfo) a (3) és (4) pontokat megismételni a másikra is
 6. Elcsukni mindent
 7. El kell távolítani a Windows eltávolítójával a már feltelepített progit.
 8. Újra telepíteni.

4. Hálózati környezetben nem indul a program

Kiadványaink telepítése (elsõ indítása) során a megfelelõ mûködéshez néhány programösszetevõt be kell jegyezni az operációs rendszerbe. Ez automatikusan, a felhasználónak láthatatlanul történik. Ehhez azonban teljes (rendszergazdai) jogosultság kell. Hálózatos környezetben, avagy ha egy gépet többen is használnak, elõfordulhat, hogy az aktuális felhasználó korlátozott jogokkal rendelkezik, ilyenkor nem sikerül regisztrálni a szükséges összetevõket, a program nem mûködik. Ilyenkor el kell távolítani manuálisan a programot (lásd alább[link]), újraindítani a gépet rendszergazdaként (ha nem tudja, ezt hogyan kell, kérjen segítséget a helyi rendszergazdától, esetleg egy járatosabb családtagtól), majd a lemez behelyezésével újból futtatni a telepítõt. Ha a telepítés sikerült, a használathoz már nem szükséges rendszergazdaként belépni.

5. „Nem lehet megnyitni az adatbázist!”

A fenti, avagy ahhoz hasonló értelmû hibaüzenet esetén a legvalószínûbb probléma, hogy valamely szükséges programösszetevõ bejegyzése az operációs rendszerbe nem sikerült megfelelõen, avagy a bejegyzés megsérült. Ilyenkor manuálisan el kell távolítani a programot az alább ismertetett lépések végrehajtásával, majd (esetleg a gép újraindítása után) a lemez behelyezésével ismét telepíteni. A végrehajtott módosításokat óvatosan, körültekintõen végezze. A regisztrációs adatbázis az operációs rendszer (egyik) „lelke”, ha nem megfelelõen bánik vele (pl. kitöröl valami szükséges összetevõt) a gépe, vagy valamely alkalmazása esetleg nem fog többé mûködni. Ha bizonytalan, inkább kérje meg valamely járatosabb ismerõsét a végrehajtásában. Ugyanakkor ha az alábbi lépéseket (és csak azokat) végrehajtja, semmi baj nem történik.

Kiadványaink úgy vannak megcsinálva, hogy a lemez elsõ behelyezésekor automatikusan elindul egy telepítõ program (ha esetleg ki van kapcsolva az adott gépen ill. meghajtóra az automatikus lejátszás, akkor a lemezen lévõ START.EXE program futtatásával lehet a telepítést „kézzel” elindítani), ami telepíti a szükséges fájlokat, és elvégzi a megfelelõ regisztrációs bejegyzéseket. Úgy van megírva ez a telepítõ program, hogy leellenõriz egy bizonyos bejegyzést a Windows System registryben, és ha talál, akkor nem indul el a telepítés, hanem magát a keresõprogramot, a Foliót indítja el. Tehát amikor elõször „jár” egy gépen, akkor telepít, a továbbiakban viszont már csak indít. Az elsõ alkalommal állítja be azt is, hogy hol, melyik meghajtóban van maga az adatbázis. Néha elõfordul, hogy az elsõ indítás valamiért nem sikerül megfelelõen, avagy az egyszer már létrejött regisztrációs bejegyzés megsérül. Ilyenkor létrejön ugyan a registry bejegyzés, tehát a program úgy érzékeli, hogy már telepítve van, ugyanakkor nincs minden szükséges összetevõ korrektül telepítve, és a CD nem mûködik.

A következõket tegye ilyenkor:

 1. Indítsa el a regedit programot (Ez egy Windows-os rendszerprogram: Start, Futtatás, regedit, OK)
 2. A felbukkanó program bal oldalán mappaszerû valamik vannak, kinyitható/becsukható ágakkal. Keresse meg a HKEY_CURRENT_USER ágat, nyissa ki. Keresse meg alatta a Software ágat, nyissa ki. Keresse meg alatta az ArcanumTerméknév ágat (ha van, a Terméknév helyett az adott kiadvány nevére utaló rövidítést talál). álljon rá az egérrel a mappára, és törölje ki a DEL billentyûvel. Csukja be a HKEY_CURRENT_USER ágat.
 3. Keresse meg a HKEY_LOCAL_MACHINE ágat, nyissa ki. Itt is talál egy Software ágat, nyissa ki. Alatta is talál(hat) egy ArcanumTerméknév mappát, álljon rá, törölje ki.
 4. Van (lehet) a HKEY_LOCAL_MACHINE ágon belül egy Arcanum Adatbázis ág, nyissa ki. Alatta talál egy Terméknév mappát: álljon rá, törölje ki. Lépjen ki a regedit programból.
 5. Indítsa újra a gépét.
 6. A CD újbóli behelyezésével indítsa el a telepítõt újra, és várja meg, amíg az lefut, és errõl értesíti egy párbeszédablak.

6. „config.nt”-hiba

Némely régebbi kiadványunk indításakor Windows XP esetén az alábbi, vagy ahhoz hasonló értelmû hibaüzenet jelenik meg:

„A C:WindowsSystem32Config.nt. A rendszerfájl nem megfelelõ a futó MS-DOS és Microsoft Windows alkalmazásokhoz.”

Ilyenkor két apró kis fájlt kell bemásolni a C:WindowsSystem32 mappába, amely innen letölthetõ: config.nt, autoexec.nt

7. Asztali CD-DVD készüléken le lehet-e játszani a hangzó anyagokat?

A hangzó anyagokat is tartalmazó kiadványaink egy részénél olyan formában vannak a hangok, amelyet MP3 fájlokat lejátszani képes asztali lejátszóba helyezve is meghallgathatunk. Ezek a következõk:

 • A könyvek könyve
 • Madaraink
 • Klasszikus Zenetár: Orgonamûvek
 • A magyar történelem dalban elbeszélve
 • Wass Albert összes munkái (DVD)

A többi kiadványt csak számítógépen hallgathatjuk.

8. Hogyan lehet eltávolítani a programokat?

Programjainkat legegyszerûbben a Windows Vezérlõpult Programok telepítése/törlése eszközével lehet.

9. Távoli segítség program letöltése