juhászhurka, gyöngyöshurka

Teljes szövegű keresés

juhászhurka, gyöngyöshurka: csupán a juhászok körében ismert, a birka vastagbelébe és végbelébe töltött speciális étel. A megtisztított bélen rajta hagyják az ún. bélkövért, majd sóval és paprikával megfűszerezett, ujjnyi vastagra vágott, hosszúkás héjas kenyérszeletekkel megtöltik. A juhászhurkát a már majdnem megpuhult birkapaprikásba teszik, azzal együtt főzik meg és fogyasztják. A juhászhurka készítése és fogyasztása a Hortobágyon és a Duna–Tisza közén (itt seggvéghurkának nevezik) ismert. – Irod. Ecsedi István: A Hortobágy puszta és élete (Debrecen, 1914); Málnási Ödön: A régi magyar juhászat (Bp., 1928).
Szabadfalvi József

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages