A molylepke, a tarkalepkék és a citromlepke

Teljes szövegű keresés

A molylepke, a tarkalepkék és a citromlepke
A lakásokban gyakran okoz bosszúságot a ruhamoly (Tineola biselliella). Amikor nyári estéken egyre több repked belőlük a szobában, a háziasszony aggodalmasan nyitja ki a szekrényeket, húzza ki a fiókokat, hogy meggyőződjön róla, rendben van-e minden a ruhanemű körül. Nem árt az óvatosság, mert a kis lepkék nőstényei a sálakra, gyapjúpulóverekre és a legkülönbözőbb textíliákra rakják petéiket. A 8-10 nap múlva kikelő hernyók pedig nyomban hozzálátnak, hogy a gyapjúrészecskékből lakócsövet készítsenek maguknak. Ezt aztán mindig magukkal cipelik, és közben persze folyamatosan rágcsálják az anyagot, amiben élnek.
A legszebb és legkedveltebb hazai lepkefajok a tarkalepkék családjába (Nymphalidae) tartoznak. Egyike a legpompásabb képviselőjüknek a nappali pávaszem (Inachis io). Szárnyai élénk gesztenyevörösek, az elülső páron hatalmas, feketével szegélyezett "pávaszemek" láthatók, a második szárnypáron lévő foltokat az elülső szárnyak gyakran eltakarják. Ősszel lakásokba, padlásra, kamrákba húzódik, ahol szárnyait szorosan összezárva, mozdulatlanul pihen a falon. A szárnyak külső fele (fonákja) barnás-fekete, különösebb mintázat nélkül. A sikeresen áttelelt példányok március elején már repülnek; ha kisüt a nap és kicsit felmelegszik a levegő, nyomban megjelennek. Hasonlóképpen korán ébrednek az áttelelő, fekete, piros és fehér színekkel ékes atalanta lepkék vagy admirálpillangók (Vanessa atalanta), és a rókavörös szárnyaikon fekete, fehér és kék foltokat, pettyeket viselő kis rókalepkék (Aglais urticae).
Érdekes összefüggései vannak a természetvédelemnek. A most említett lepkefajok hernyói főként a csalán levelein táplálkoznak; a faluszélen, árokparton, utak mentén tenyésző csípős levelű növények védelmével tehát ezeknek a szép lepkéknek az állományait is óvhatjuk és növelhetjük. Segíthetünk a kifejlett lepkéknek, ha a kert napos sarkában nyáriorgonabokrot telepítünk. A nyár második felétől nyíló, lila színű, fürtös virágok rengeteg lepkét vonzanak, köztük éppen a legszebb tarkalepkéket, és miközben pödörnyelvüket a virágok kelyhébe dugva elmélyülten szívogatnak, megfigyelésükre és szebbnél szebb fényképfelvételek készítésére egyaránt mód nyílik.
Tavasszal látjuk a leggyakrabban az áttelelő citromlepkéket (Gonepteryx rhamni). A hímet és a nőstényt már röptében könnyen megkülönböztethetjük: előbbi citromsárga, párja szárnyai zöldesfehérek. Az első citromlepkék már február második felében előbújnak, amikor néha még hófoltok fehérlenek a bokrok alatt. Virágot ebben az időben nemigen találnak, de nincs is rá szükségük. Lerakják petéiket, azután elpusztulnak. A nyár folyamán tehát már az új nemzedéket – a varjútövis leveleivel táplálkozó hernyókból a bábalak közbeiktatásával átalakult citromlepkéket – láthatjuk repülni a kertben és az erdei tisztások felett.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT