A ponty, az angolna és a szivárványos ökle

Teljes szövegű keresés

A ponty, az angolna és a szivárványos ökle
A horgászok egyik leggyakoribb zsákmánya a ponty (Cyprinus carpio), melyet tógazdaságokban nagyüzemi módszerekkel is tenyésztenek. A nagy pikkelyekkel ékes halak súlya a húsz kilogrammot is elérheti. A szabad vízben élő pontyok a tavasz második felében csapatosan ívnak a sekély parti vízben, amikor annak hőmérséklete a 18-20 °C-ot elérte. A nőstények 300 000, közülük a nagy példányok akár még több ikrát is rakhatnak. Ívás közben vadul csapkodnak farkúszóikkal, erre mondják a halászok: fürdik a ponty. Legfontosabb gazdasági halunk életkora 30-40 év lehet. A téli időszakban a pontyok nem táplálkoznak, az iszapos meder alkalmas pontjára húzódva csapatosan pihennek, "vermelnek".
Az angolna (Anguilla anguilla) a Sargasso-tengerben ívik, a lárvák, majd az úgynevezett üvegangolnák a Golf-áram segítségével onnét vándorolnak az európai partok felé. Felúsznak a folyókban, ahol kifejlődnek, de ivarérettségüket elérve, a 6-10 évvel később ismét távoli ívóhelyükre úsznak vissza. Testük ezt megelőzően ezüstössé válik, ivarszerveik kialakulnak, szemeik megnagyobbodnak, és beszüntetik a táplálkozást. Ha ívtak, feladatukat befejezve elpusztulnak. Az angolna korábban is a hazai fauna tagja volt, de tömeges megjelenése, és az ezzel kapcsolatos problémák (angolnapusztulás) a kellően át nem gondolt nagyarányú betelepítés eredménye.
Van egy olyan apró halacska, amelyik csak a kagylók segítségével tud szaporodni. A szivárványos ökle (Rhodeus sericeus amarus) nősténye a fenéken kagylót keres, hosszasan kering körülötte, majd az alkalmas pillanat ban hosszú tojócsövével ikráit annak kopoltyúlemezei közé juttatja. A hím az ívás idejére pompás nászruhát ölt, oldalai piros, aranyló és lila árnyalatokban játszanak, hasoldala élénkvörösen izzik, miközben spermáját az ikrákra bocsátva megtermékenyíti azokat. A kikelő kishalak csak akkor hagyják el "pótmamájukat", amikor már úszni tudnak. Amely vízből eltűnnek a kagylók, attól elbúcsúzik ez a 6-8 cm hosszú, felül barnászöld, oldalain ezüstösen csillogó halacska is.

A ponty gyakori a természetes vizekben, de halastavakban tenyésztik is

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT