A tyúkféléktől a túzokig

Teljes szövegű keresés

A tyúkféléktől a túzokig
A közismert fácánt rendszeresen tenyésztik, sok van belőle, nagyon megfogyott viszont a magyar fogolyállomány, és szinte eltűnt egyetlen vonuló tyúkfélénk, a hullámzó nyár eleji rétek kedvesen pittypalattyoló fürjecskéje. A darufélékhez több madárcsalád is tartozik, egyebek mellett a rendkívül rejtett életmódú guvatfélék. Több hazai képviselőjük is van, a sűrű nád között vagy mocsarakban élnek, de többnyire csak véletlenül vagy türelmes leskelődés eredményeként kerülnek szem elé. Hangjuk viszont jellegzetes, a guvaté például a malac visítására emlékeztet.

Egyetlen fajdfélénk a császármadár, de állománya sajnos nagyon megfogyott
Mindössze négy fészkelő tyúkfélénk közül a legkevésbé ismert a fajdokkal rokon császármadár (Tetrastes bonasia). Kistermetű, zömök madár, hossza mindössze 35-36 cm. A kakas torka fekete, fehér szegéllyel, szemei felett piros foltot visel, és felmereszthető bóbitája van. Felül barna színű, alul nagyon szépen mintázott. A tyúk tollruhája sokkal egyszerűbb, erre van szüksége, amikor tojásait melengeti.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT