OLVASÓINKHOZ!

Teljes szövegű keresés

1OLVASÓINKHOZ!
A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság igazgatóválasztmánya a régebben és újabban felmerült félreértések elhárítása végett szükségesnek tartja, hogy ismételten és nyomatékosan jelentse ki a következőket:
Társaságunk az 1883. évben történt megalapítása óta folytatott működésében mindig és következetesen ragaszkodott ahhoz a célhoz, melyet Alapszabályaink 2. §-a ekként tűz ki: „Célja a magyar történelem segédtudományainak, úgymint a címertannak (heraldika), oklevéltannak (diplomatika), írástörténetnek (palaeographia), pecséttannak (sphragistika), családtörténetnek (genealógia) és kortannak (chronologia) művelése és terjesztése. Ezen cél elérésére a Társaság a szaktudósok és szakkedvelők egyesítése, a felsorolt tudományszakok körébe vágó dolgozatok kiadása, valamint felolvasó ülések tartása által törekszik.”
A Társaság címe ennek a pontosan kifejezett célnak csak rövidített összefoglalása. A Társaság folyóiratának eddig megjelent 57 évfolyama is mindig ezt a teljes célt szolgálta, és ennek megfelelően cikkei és közleményei a történelmi segédtudományoknak az Alapszabályokban felsorolt valamennyi ágára kiterjedtek. Éppen ezért választották annak idején (1883-ban) a Társaság folyóiratának címéül a jelképes és a történeti múltra vonatkozó kutatások valamennyi ágának összefoglalására alkalmas „Turul” elnevezést, amely a tudományos kapcsolatok útján a külföldön is ismeretessé lett.
Ezekből magától értetődik az, hogy egyrészt Társaságunk működésének kizárólag tudományos történeti célja van, másrészt pedig hogy folyóiratunk címének a hasonló címet felvett újabb, politikai és egyéb jellegű alakulatokkal semmiféle kapcsolata nem volt soha és nincsen is. Minden ezzel elenkező esetleges feltevés téves és teljesen alaptalan.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem