A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság új munkaterve.

Teljes szövegű keresés

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság új munkaterve.
Attól a közismert ténytől indíttatva, hogy míg a gyakorlati célokat szolgáló őskutatás mindinkább virágzik, addig a genealogia tudományos művelése Európaszerte hanyatlásnak indult, Társulatunk elnöksége az 1942. október 8-án tartott ig. választmányi ülésen javaslatot tett a tudományos genealogia fellendítése érdekében. Főként a munkálatok tervszerű és módszeres megindítása, valamint az ehhez szükséges anyagi alapok biztosítása mutatkozott szükségesnek. Az ig. választmány, egyhangúan csatlakozva az elnöknek erre vonatkozó előterjesztéséhez, az ügynek részletes tárgyalása céljából és megfelelő javaslattétel végett bizottságot alakított, mely a Társaság elnökének elnöklése mellett az elnökségen kivül nyolc ig. választmányi tagból áll.
Ez a bizottság 1942. október 27-én tartott első ülésében részletes megbeszélés eredményeképpen abban állapodott meg, hogy a tervbe vett munkálatokat legcélszerűbb a családi levéltárak regesztaszerű feldolgozásával és az ezen alapuló történeti tanulmányokkal megindítanai, s mind a regesztákat, mind a tanulmányokat sorozatban kiadni. Az anyagi alap megszerzése céljából a bizottság megbízta az elnököt, hogy a tervezett vállalat anyagi támogatása iránt beadványt nyújtson be a Vall. és Közokt. Miniszter úr Őnagyméltóságához.
A december hó 22-én tartott második bizottsági ülésen az elnök jelentette, hogy a beadványt a VKMin. úrhoz benyújtotta, s erre december 11-i kelettel VKM. 82155. – 1942. IV. 3. sz. a. Szinyei Merse Jenő VKMiniszter úr Őnagyméltóságától azt az értesítést kapta, hogy a «családi levéltárak regesztaszerű feldolgozásának és a regeszták kinyomtatásának, valamint az ezek alapján készülő tudományos dolgozatok közzétételének költségeire» a M. Heraldikai és Genealogiai Társaság részére a jövő évi költségvetésben 10,000 pengőt irányzott elő.
A bizottság ezt a bejelentést örömmel véve tudomásul, magáévá tette az elnök javaslatát, hogy az ig. választmány a VKMiniszter úrnak jegyzőkönyvileg fejezze ki hálás köszönetét nagyjelentőségű elhatározásáért.
Ezzel kapcsolatban az elnök nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a jelzett összeg, amint az a leiratban is határozottan ki van fejezve, nem a Heraldikai és Genealogiai Társaság segélyezésére szolgál és semmikép sem fogható fel ekként, hanem kizárólag a Társaság aegise alatt megindítandó munkálatok megvalósítására van rendelve, s ekként kezelendő. A Társaság segélyeként továbbra is a Tudom. Társulatok Szövetsége útján eddig nyújtott szerény összeg marad. A bizottság az Elnök kijelentését teljesen magáévá tette s azt ilyen értelemben terjesztette az ig. választmány elé.
A bizottsági ülés azután ugyancsak az ig. választmány elé terjesztendő javaslatokban állapodott meg arra nézve, hogy
1. a megindítandó munkálatok vezetésével, irányításával és állandó ellenőrzésével, valamint a munkatársakkal való megállapodásokkal, tehát a munkálatok teljes adminisztrálásával a Társaság elnöke bízassék meg.
2. A közlésre kész anyag «A M. Heraldikai és Genealogiai Társaság Kiadványai» cimű sorozatban füzetenkint tétessék közzé.
3. A családi levéltárak tulajdonosaihoz felhívás intézendő a vállalat anyagi támogatása céljából.
A levéltárak feldolgozásának s a közzétételnek részleteiről is folyt megbeszélés a bizottságban. Ezekre vonatkozólag azonban a bizottság azt javasolta, hogy az ig. választmány mindezekre nézve a döntést és intézkedést bízza az Elnökre.
A két bizottsági ülés jegyzőkönyve az 1942. december 22-én tartott ig. választmányi ülés elé terjesztetvén, az ig. választmány igaz örömmel vette tudomásul a VKMiniszter úr Őnagyméltóságának a Társaságunk által művelt tudományágak jelentősége iránti nagy megértését és a genealogia tudományos művelésének fellendítését célzó, de a történettudomány számára általában is kétségtelenül 84nagyon hasznos munkálatok támogatása érdekében tett elhatározásáért jegyzőkönyvileg fejezte ki hálás köszönetét.
Magáévá tette s a maga részéről is hangsúlyozta az ig. választmány a bizottságnak a megindítandó munkálatokra nyert összeg jellegére és rendeltetésére vonatkozó értelmezését.
A bizottság javaslata alapján az ig. választmány a megindítandó munkálatok vezetésével, irányításával, állandó ellenőrzésével s egész adminisztrálásával, ideértve a munkatársak megbízását s a velük való megállapodásokat is, egyhangulag a Társaság elnökét bízta meg.
A többi, fentebb felsorolt pontra nézve is ugyancsak egyhangúan fogadta el az ig. választmány a bizottság által tett javaslatokat és a munkálatok vezetésével megbízott Elnököt felkérte, hogy a munkálatok mielőbbi megindításáról a lehetőség szerint gondoskodjék.
A bizottságot az ig. választmány tovább is fennállónak tekinti, hogy az Elnök által esetleg eléje terjesztendő ügyekben neki tanáccsal szolgálhasson.
Örömmel közölhetjük tisztelt tagtársainkkal és olvasóinkkal, hogy a munkálatok meginditása érdekében a szükséges lépések már megtörténtek és remélhetőleg az 1943. év második felében a munka eredményeinek közzététele is meg fog indulni.
Az elnökség.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság 1942. évi október hó 8-án tartotta rendes évi közgyűlését. Szentpétery Imre elnök a közgyűlés megnyitása előtt helyéről felemelkedve, az országszerte átérzett mélységes gyászt és fájdalmat kifejező szavakkal emlékezett meg arról a súlyos veszteségről, amely a Főméltóságú Kormányzó Urat, családját és az egész nemzetet vitéz nagybányai Horthy István Úr Őfőméltóságának, Magyarország Kormányzóhelyettesének hősi halálával sújtotta. Bejelentette, hogy a megrendítő hír megérkezése után az elnökség a Társaság nevében táviratilag fejezte ki legmélyebb részvétét a Kormányzó Úr Ő főméltóságának, s hogy ezt a Főméltóságú Úr kabinetirodája útján megköszönte. A megjelentek a nagy gyászban való osztozásuk és hódolatteljes tiszteletük jeléül állva hallgatták az elnök beszédét.
Ezután az elnök rövid bevezető beszéd kíséretében a közgyűlést megnyitotta. Napirendre először az ebben az évben alapszabályszerűen kilépő és az időközben elhunyt igazgató-választmányi tagok helyeinek titkos szavazással való betöltése volt kitűzve. A szavazás eredményeképpen a közgyűlés a kilépő Eckhart Ferenc, Holub József, Jalsoviczky Károly, Jánossy Dénes, R. Kiss István, Mályusz Elemér, Szabó István, Ugron István, Végh Gyula és gróf Zichy István eddigi igazgató-választmányi tagokat további hat évre (1948-ig) újból megválasztotta, a Fógel József, Herzog József és Pettkó Béla halála következtében megürült igazgató-választmányi tagsági helyeket pedig Bottló Béla, Ila Bálint és Timon Béla rendes tagokkal töltötte be. A számvizsgálóbizottság elnökéül ezúttal is Borzsák István, tagjaiul pedig Donászy Ferenc és Fügedy Erik választattak.
A titkár a Társaságnak a lefolyt évben kifejtett működéséről és életéből a következőket jelentette:
Múlt évi rendes közgyűlésünket szintén ősszel, október hó 23-án tartottuk. Társaságunknak az eltelt esztendő folyamán-kifejtett működését és életét van szerencsém röviden összefoglalva a következőkben vázolni:
Igazgató-választmányi üléseinket 1941. évi december 19-én, a folyó évi március 12-én és a mai közgyűlésünket megelőzőleg tartottuk. A folyó ügyek megtárgyalásán kívül valamennyi ülésünk felolvasásokkal volt egybekapcsolva. Múlt évi közgyűlésünkön Tóth László igazgató-választmányi tagunk «Ki és miért hamisította a Szilveszter-bullát» c. tanulmányát olvasta fel; decemberi választmányi ülésünket megelőzőleg Ludwig Oszkár Vince «Corvin János anyja» c. értekezését, melyben a szerző Corvin János anyjának kilétét és élete körülményeit véglegesen tisztázza, Istványi Géza ig. vál. tag olvasta fel; ez év március 12-én tartott felolvasó ülésünkben pedig Elekes Lajos a havaselvi vajdáknak a középkorban használt cimeréről értekezett. Mind a három felolvasása Turul legutóbbi két füzetében jelent meg. Turul folyóiratunk egyébként a már jó ideje szokásos terjedelemben és időben látott napvilágot.
Taglétszámunk a letelt esztendő folyamán huszonhárom új taggal gyarapodott. E szaporulat számbelileg jóval túlhaladja bármely okból előállott veszteségeinket. Utóbbiak közül különösen érzékeny és fájdalmas a múlt év végén elhunyt Herzog Józsefnek, az Országos Levéltár főigazgatójának, Társaságunk melegszívű barátjának, választmányunk régi, buzgó tagjának az elvesztése. Szellemi és anyagi téren egyaránt mindenkor a legnagyobb készséget tanusította Társaságunk iránt, s üléseinknek legszorgalmasabb látogatói közé tartozott. Nem sokkal halála előtt jelent meg a Turulban két nagyszabású és kiváló értékű dolgozata. Egyikben a történetirodalomban nyilvánított téves megállapításokkal szemben hatalmas forrásanyag alapján megvilágítja a való tényállást Skóciai Szent Margit származásának kérdésében; a másikban gondos kutatások és összevetések végzésével a Kápolnai-család hamis okleveleit ismerteti. – Legutóbb elhalt Pettkó Béla is, aki a múlt század vége óta volt szakadatlanul választmányunk tagja. Mindkettőjük emlékét az igazgató-választmány jegyzőkönyvben örökítette meg.
Végül ami anyagi helyzetünket illeti, ennek egyensúlyban tartását elsősorban az a támogatás teszi lehetővé, melyben a Magyar Nemzeti Múzeum és a Tudományos Társulatok és Intézetek Szövetsége Társaságunkat részesíti. Fogadják érte őszinte hálánkat és köszönetünket. És köszönetet mondunk buzgó tagtársainknak is, akik tagdíjaiknak idejében való beküldésével tudományos célú törekvéseinknek szintén nagy segítségére vannak, úgyszintén a Magyar Tudományos Akadémia Főtitkárságának az Akadémia helyiségeinek Társaságunk ülései számára való szíves átengedéséért.
A titkár.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages