Bedegi Nyáry Pál szabadulása a török fogságból.

Teljes szövegű keresés

Bedegi Nyáry Pál szabadulása a török fogságból.
Bedegi Nyáry Pál a XVI. század második felének előkelő szereplője. Kraszna, Bihar és Közép-Szolnok vármegye főispánja, egri, majd váradi kapitány. Felesége Enyingi Török Zsuzsanna; ennek halála után Várady Katalin. Ezek révén az ország leghatalmasabb főrendű családaival: a Guthi-, Országh-, Zrínyi- és Perényi-családokkal került sógorságba. Leányát, Krisztinát Esterházy Miklós vette nőül.
Eger várának elestével 1596. október 12-én Nyáry Pál várkapitány több főtiszttel együtt török kézre került s a nagyvezér magával vitte sátorába. Innen szabadította meg őt a szász származású Arnold Wolff von Hall a keresztesi csatát követő zürzavarban.* Szabadulására vonatkozóan érdekes epizód emléke maradt fenn.
Századok XXIX. 414, 416.
A nógrádmegyei Tamasi község 1605. évi urbáriumában ugyanis a következőket olvassuk:* «Thary Pál uram szolgájának Nagy Balázsnak vagyon hat ház jobbágya, melyet Nyáry uram adott volt neki, hogy Körösztösnél az császár táborából az viadalkor lovat adott volt alája». Ez csak akként magyarázható, hogy Nagy Balázs vitéz segítségével lóra kapván, sikerült az ellenséges török táborból megszöknie.
O. L.: U. C. 11–50.
Hogy nem csekélyre becsülte Bedegi Nyáry Pál e szolgálatot, bizonyítja a jutalmazás mértéke: hat ház jobbágy, ami mindenesetre számbavehető értéket jelentett. Nyáry Pál Guthi Országh réven Losoncnak és környékének földesura volt, s a város közelében fekvő Tamasi községben juttatott birtokot Nagy Balázsnak, kinek talán élete megmentését köszönhette.
Megérdemli a bátor és hős vitéz, hogy nevét megmentsük az elfeledéstől.
Sarlay Soma.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem