A GRASSALKOVICH-OK.

Teljes szövegű keresés

66A GRASSALKOVICH-OK.
Immár 160 éve annak, hogy a besnyői kegytemplom kriptájának lakója, gróf Grassalkovich Antal, a nagy vagyonszerző, a kiváló nemzetgazdász, a gödöllői kastély épitője, a hazai barokk nagy mecénása, Mária Terézia gáláns vendéglátó gazdája meghalt – s méltó életrajza ma is hiányzik.
Romantikus pályafutása már régebben foglalkoztatta az írókat, méltatták mint nemzetgazdászt és műpártolót, s főleg gödöllői és besnyői alkotásai kapcsán tárgyalták működését,* de leszármazási és életrajzi adatai hiteles források híján általában helyesbítésre szorulnak. Egykori családi levéltáruk adatai alapján kísérlem megrajzolni a rövidéletű, nagynevű család vázlatos történetét.
Odrobsnyák (Odray) Nep. János: Gödöllő hajdan és most. 1875. – Ripka Ferenc: Gödöllő, 1898. – P. Bartal Imre: Máriabesnyő története. Esztergom, 1929. – Herzog József: A magyar kincstár háborús hitelműveletei Grassalkovich kamaraelnöksége idején. Századok, 1924. évf., 433–461. 11. – Kapossy János: A magyar királyi udvari kamara építészei Mária Terézia és II. József korában. U. ott, 585–613. 11., s ugyanattól a szerzőtől: A Grassalkovich-ok, mint művészetpártolók. Napkelet, IV, k. (1924), 304–309. 11.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages