A bolygó dánus.

Teljes szövegű keresés

A bolygó dánus.
Ha volt a régi magyarok szerint bolygó hollandus miért ne lehetett volna olyan bolygó dánus is, aki Magyarországra is elvetődött, de itt mai napság nem tudnak mit csinálni vele s rá nem ismernek se hazájára, se nemzetére.
Mint a Turul XL. k. (1926) 28. lapon olvasható, II. Lajos király 1517 máj. 17-én magyar nemességet és címerlevelet ajándékoz «Olaus Bangh dictus de Medelfiord Ottoiun. diocesis, Thome cardinalis apostolice Sedii legatus. Strigoniensis familiaris ac causarum legationis eius scribae et notarius pulicus» számára.
Áldásy, a címerlevél közlője és ismertetője az «Ottoiun. diocesi» szavakhoz azt jegyzi meg, hogy az Ottoiun. szó mindenesetre Olomucensis-nek olvasandó és így Olaus közjegyző urat hajlandó morvaszlávnak megtenni.
De ez nagy tévedés. Már az Olaus név ezen hajdanában csupán skandinávoktól használt keresztnév és távolabbra mutat. Születéshelyének utolsó szótagja, a fjord pedig, amint tudjuk, főleg Norvégiában használatos bizonyos alakú tengeröblök jelzésére. De meg, aki a pápai regestákat forgatta és a középkori egyházi földrajzot tanulta, annak mindjárt eszébe jut, hogy az «Ottoiun» szó hibás olvasás «Othoniensis diścesis»-t jelenti.* Ennek székhelye volt a dán Funen-szigetén ma is meglevő és virágzó Odense város.
Eubel: Hierarchia catholica medii aevi. I. 400.
Bang Olaf tehát dán vagy régi magyarosan dánus volt.
De még érdekesebb félreértésre adott okot a Bangh-nak «Olaus»-nak írt keresztneve. Bangh mint afféle internacionális közjegyző, 1516-ban még Bánffy János verőcei főispánnak, a későbbi nádornak udvarában volt jegyző. Verőcén lakván, természetesen megfordult Zágrábban is és ott mint tanut nemrégiben elhunyt román tudós, az Olaus nevet Oláhra magyarázza és ennek segítségével akar Bánffy János magyar főúrból oláh-t csinálni.*
Anuarul institut aluide isterie nationala. Bucurest 1924 II. k. 356.
Bangh Olaf azonban se nem morva-szláv, se nem oláh nem volt, hanem egyszerűen kenyerét más országokban jegyzői tudományával kereső dán férfiú.
DR. KARÁCSONYI JÁNOS.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem