FEJÉRPATAKY LÁSZLÓ 1857-1923.

Teljes szövegű keresés

1FEJÉRPATAKY LÁSZLÓ
1857-1923.
Áldásy Antal másodelnök megemlékezése a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság 1923 március 8-án tartott rendkívüli igazgató-választmányi ülésén.
A gyász jegyében gyűltünk össze Fejérpataky Lászlónak, Társaságunk nagyérdemű, felejthetetlen elnökének elhunyta alkalmából. Könnyes szemekkel, lelkem mélyében megrendülve emlékezem meg arról a veszteségről, amelynél nagyobb, lesujtóbb Társaságunkat a mai nehéz viszonyok között nem érhette. Vezetőnk, mesterünk távozott el körünkből örökre, kinek neve Társaságunk történetével elválaszthatatlanul egybe van forrva.
A gyász, melybe Fejérpataky László váratlan elhúnyta a magyar tudományos világot borította, miránk borúl a legmélységesebben. A mi Társaságunk érzi meg legjobban e veszteség nagyságát és jelentőségét, Társaságunk, amelynek életében neki jutott kezdettől fogva a vezető és irányító szerep. Amidőn Társaságunk negyven évvel ezelőtt megalakult, megalakulásának előmunkálatai között neki jutott az oroszlánrész. Az 1883. évi alakuló nagygyűlés bizalma őt ültette a Társaság titkári székébe, és ettől az időtől kezdve mindhaláláig vezére, irányítója volt Társaságunk tudományos munkásságának, mint titkára, folyóiratának szerkesztője, utóbb mint másodelnök, majd báró Radvánszky Béla halála után mint az elnöki méltóság betöltője. Vele az utolsó dőlt ki azok sorából, akik Társaságunk megalakulásakor ennek tisztikarában helyet foglaltak és egyike volt ama csekély számúaknak, kik az első igazgató-választmány tagjai közül még életben vannak.
Hogy mit jelentett Fejérpataky László személye, tudományos működése Társaságunkra, azt a mélyen tisztelt igazgató-választmány előtt nem kell bővebben fejtegetnem. Azokat az eredményeket, melyeket Társaságunk negyven évi fennállása alatt tudományos téren el tudott érni, elsősorban neki köszönhetjük, aki valósággal mint szuverén uralta a történeti segédtudományok szövevényes disciplináit, melyek művelésének szentelte kora ifjuságától kezdve egész életét. Neki, az ő fáradhatatlan munkásságának, lelkesült buzgalmának, mélységes tudásának köszönhetjük a történeti segédtudományok felvirágozását hazánkban, és ha ma e segédtudományok terén a magyar tudományosság miben sem áll mögötte a külföld tudományos életének, ezt is Fejérpataky László elnökünknek köszönhetjük.
A lesujtó gyász e pillanatában nem lehet helye annak, hogy Fejérpataky László tudományos munkásságának személyiségéhez, egyéniségéhez illő méltatását adjuk. Sokkalta frissebb a seb, melyet váratlan elhunyta szívünkön ütött, semhogy tudományos egyéniségének megfelelő módon tudnám érdemeit méltányolni. Hiszen mindnyájunkat lelkünk mélyében rendít még az a tudat, hogy el kell válnunk tőle örökre, aki még egy nappal halála előtt is itt járt közöttünk, buzdított és lelkesített minket, hogy nélkülöznünk kell őt, akihez tudományos munkásságunkban mindenkor tanácsért, fölvilágosításért fordulhattunk, aki pazar bőkezűséggel 2osztogatta az általa gyüjtött szellemi kincseket, örülve, ha a kutató munkáját tanácsaival csak a legcsekélyebb mérvben is előbbre tudta mozdítani. Nemes lelkétől távol állott minden szűkkeblűség, s azt, amit tudott, amit egy emberöltő kutató munkásságával halmozott fel agyában, minden kicsinyességtől menten közkincsnek tekintette, melyhez mindenki, aki a tudományt önmagáért műveli, igényt formálhat. Ez a nagylelkűség, mellyel Fejérpataky László tudományos kutatásának eredményét mindenki előtt feltárta, mindenkinek hozzáférhetővé igyekezett tenni, magyarázza meg elsősorban azt a hatást, melyet Fejérpataky László életében a magyar történettudomány fejlődésére gyakorolt.
Ha volt valaki, aki a magyar tudományos életben a szó szoros értelmében iskolát alapított, úgy Fejérpataky László volt elsősorban az, aki hosszú tanári és tudományos pályáján generációkat nevelt a magyar történettudomány részére. Ezt az iskolát, amelynek tagjai közé mi is legnagyobbrészünkben tartozunk, ő látta el a maga szakmájában a modern tudományosság fegyverével, ő adott neki irányt és irányítást, befolyásolta tudományos munkásságát.
Társaságunk szellemi vezetésének szálai is negyven éven keresztül elsősorban az ő kezében futottak össze és ebbeli munkássága kettős irányban nyilatkozik meg. Egyrészt az ő tollából származó tanulmányok- és kiadványokban, amelyek valódi mintaképei a szigorú tudományos módszernek, másrészt azokban a dolgozatokban, melyek az ő kezdeményezésére, serkentésére jöttek létre. Ezekből a dolgozatokból épült fel a történeti segédtudományok épülete hazánkban, amelynek létrejötte, megalkotása Fejérpataky László nevét a magyar történettudomány történetében a jövő időkre is emlékezetessé teszi.
Valóban, ha valakire, úgy őreá illenek a szentírásnak szavai: «és én kiküldtelek benneteket, hogy széjjel menjetek és gyümölcsözzetek». A magyar tudományosság kertjében nem egy tőt ültetett el az ő gondos keze, amely gazdagon megtermette a maga gyümölcseit. A sorsnak azon kevés kiválasztottjai közé tartozott, akiknek munkássága generációkon keresztül érezteti hatását. Munkássága gazdag aratású volt, bármely oldalról nézzük is azt. Társaságunk működésére ő nyomta rá a maga tudományosságának bélyegét és mindazt, amit tudományos téren elérhetünk, őneki köszönhetjük. Mint tanár iskolát alapított, melynek tagjai az ő szellemében, az általa hirdetett igazságok szerint művelik tudományukat, szolgálják a magyar kultúra érdekeit. Hivatalos a működése a Magyar Nemzeti Múzeumban, az ország e legrégibb tudományos intézetében, erre az intézményre nyomta rá a tudományosság jellegének bélyegét. Munkásságának gyümölcsei, eredményei nem múló természetűek, ezek fenn fogják tartani emlékét a jövőben is. Ravatalát nem állják körül vérbeli gyermekek. Rajongásig szeretett hitvese megelőzte őt a halálban, de gyászoló rokonsága mellett körülállják ravatalát azok, akik magukat, mindaddig míg élnek, büszkén fogják vallani Fejérpataky László szellemi gyermekeinek. Az utolsó szó, mely ravatalánál el fog hangzani, szellemi neveltjeinek, volt és jelen tanítványainak nevében fog elhangzani, azok könnyei fogják elkísérni utolsó útjára, akikért élt és fáradozott egész életén keresztül. Ezek között elsősorban ott állunk mi, a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság, mint leginkább szívéhez nőtt szellemi gyermeke. Társaságunk soha el nem múló kegyelettel fogj a megőrizni Fejérpataky László emlékét és azt a szellemi örökséget, melyet reánk hagyott, féltő gonddal fogjuk ápolni, őrizni és utódainkra átszármaztatni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages