A magyar szent korona országai kisebb egyesitett czimerének leirása.

Teljes szövegű keresés

A magyar szent korona országai kisebb egyesitett czimerének leirása.
Hasitott pajzs, alul betolt, behajló szélü ékkel. Jobbról vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező; balról vörös mezőben zöld hármashalomnak aranykoronás, kiemelkedő középső részén ezüst, talpas kettőskereszt; az éken, a melynek felső csucsa a jobboldali czímermező felülről számitott ötödik vágóvonaláig ér, ezüsttel és vörössel öt sorban sakkolt mező. A pajzson a magyar szent korona nyugszik.
A m. kir. minisztériumnak 842/1916. M. E. számu rendelete:
az osztrák-magyar monarchia közös intézményeinek használatára új alakban megállapított kis czímer tárgyában.
Az osztrák-magyar monarchia közös intézményeinek használatára szolgáló kis czímer eddigi leirását a 3969/1915. M. E. számu rendelet (R. T. 1712. l.) I. §-ának II. része tartalmazta, eddigi rajzát pedig az emlitett rendelet 2. §-ában megjelölt II. ábra tüntette fel.
Az 1916 : XV. törvényczikk (1916. évi március hó 2. napján kelt horvát-szlavon autonóm törvény) 1. §-ában foglalt rendelkezés következtében Ő császári és apostoli királyi Felsége 1916. évi márczius hó 5. napján a cs. és kir. Ház és a külügyek miniszteréhez intézett s egyidejüleg a m. kir. miniszterelnökkel is közölt legfelsőbb kéziratával a közös intézmények használatára szolgáló czímer kis kategóriáját új alakban méltóztatott legkegyelmesebben megállapitani.
A m. kir. minisztérium az emlitett közös kis czímerre vonatkozó új leirást és új czímerrajzot a következőkben teszi közzé:
1. §.
A közös kis. czímer a legfelsőbb uralkodóház czímerével (A.) és a jelmondatos szalaggal öszszekötött, egymás mellé állitott következő czímerekből: ugymint jobbról az osztrák tartományoknak kis czímeréből (B.) és balról a magyar szent korona országainak kisebb egyesített czímereiből (C.) alakul.
A. A legfelsőbb uralkodóház czímere a két államnak: Ausztriának és Magyarországnak czímerpajzsaira, föléjük emelkedve, akként helyezkedik, hogy azt a két államczímer történelmi koronái: az osztrák császári korona és a magyar szent korona magasságban felülmulják.
Ennek a czímernek pajzsa kétszer hasitott; középső vörös mezejében ezüst pólya («Ausztriai Ház»); jobbról aranyban kékkoronás, kékkel fegyverzett, kiöltött kék nyelvü vörös oroszlán (Habsburg) és balról aranyban három, haránthelyzetü, csonkitott ezüst sassal megrakott vörös harántpólya (Lotharingia).
A pajzson az osztrák császári herczegeket s főherczegeket és magyar királyi herczegeket megillető hétabroncsos királyi korona nyugszik; a pajzsot az aranygyapjas rend nyakláncza veszi körül.
B. Az osztrák tartományoknak jobbról álló kis czímere arany pajzs, a melyben mindkét fején királyi koronás, arannyal fegyverzett, fekete kétfejü sas látható, a mely jobb karmában kardot és kormánypálczát, bal karmában pedig birodalmi almát tart (Az osztrák császári méltóság jelképe). A sas mellén vörös szivpajzsban ezüst pólya («Ausztriai Ház»). A pajzson az osztrák császári korona nyugszik.
C. A magyar szent korona országainak balról álló kisebb egyesített czímere hasitott pajzs alul betolt, behajló szélü ékkel. Jobbról vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező; balról vörös mezőben zöld hármashalomnak aranykoronás, kiemelkedő középső részén ezüst, talpas kettőskereszt; az éken, a melynek felső csúcsa a jobboldali czímermező felülről számitott ötödik vágóvonaláig ér, ezüsttel és vörössel öt sorban sakkolt mező. A pajzson a magyar szent korona nyugszik.
Közvetlenül a pajzsok alatt van az «Indivisibiliter ac inseparabiliter» jelmondatot fekete lapidáris betükben viselő, aranyszélü, ezüst mondatszalag.
2. §.
A közös intézmények használatára szolgáló kis czímer új rajzát az idemellékelt ábra tünteti fel.
Az osztrák-magyar monarchia közös intézményeinek használatára szolgáló czímer tárgyában 141915. évi november hó 5-én 3969/1915. M. F. szám alatt kiadott rendeletnek (R. T. 1712. l.) a közös kis czímerre vonatkozó rendelkezései és melléklete, nevezetesen e rendelet 1. §-ának II. része és a 2. §-ban emlitett II. ábra hatályukat vesztik.
4. §.
A közös intézmények használatára új alakban megállapított kis czímer alkalmazásáról külön szabályok rendelkeznek.
5. §.
A jelen rendelet az 1916 : XV. törvényczikkel (1916. évi márczius hó 2. napján kelt horvát-szlavon autonóm törvénynyel) egyidejüleg lép életbe.
Kelt Budapesten, 1916. évi márczius hó 9. napján.
Gróf Tisza István s. k.
m. kir. miniszterelnök.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages