CZIMERES SIRKÖVEK.

Teljes szövegű keresés

21CZIMERES SIRKÖVEK.
(Tizenöt szövegközi képpel.)
A székely temetők s ezek közül is különösen a marosvásárhelyi az, mely aránylag legtöbb nemesi czimert tüntet fel sirkövein. A székely utókornak ezen ősei irányában megnyilatkozó nemzeti büszkesége egyszerre elárulja, hogy itt a «Nemes» székelynép fővárosának temetőjében járunk. S mint hogy nézetem szerint egy czimer melyet a XVII., XVIII. században megörökités czéljából véstek kőbe, sokkal hitelesebb mint két vagy három azonos czimeres pecsét, melyet egy család tagjai különböző időkben használtak, ebből kifolyólag a marosvásárhelyi ref. temetőben levő czimeres sirkövek megörökitését nem tartom feleslegesnek. 32 részint elsülyedt, részint még fenálló czimeres sirkőre bukkantam; ezek közül 9 a heraldikánkban ismeretlen czimereket tartalmaznak, 23 azonban az armálisokon levőkkel többé kevésbbé azonos.
Az ismeretlen czimerek közül a Marosvásárhelyi Borsos Tamás sarkophagján levő a legrégibb. Borsos Tamás 1566-ban született, portai követ és iró volt; mint Marosvásárhely főbirája egyik ujjáteremtője e városnak. Ha a sarkophag betüit a mohától megtisztitjuk s egyenként vetjük papirra, a következő felirást kapjuk:
«In hoc tumulo requiescunt pace grenerosus
Thomas Borsos de Vasarhely, tabulae sedis judiciariae
Transylvaniae quondam assessor, tribus in fulgida
porta Ottomanica vicibus Orator Continuus
et Civitatis M. Vasarhely Index primarius
+ 1634 – 18 mensis Aprilis, aetatis suae Anno
68 necnon uxor eius Dorothea Marosi +
1637 – 25 mensis Julii, aetatis vero suae 63».
A Borsos czimer heraldikánkban ismeretlen s Marosvásárhelynek nagy szolgálatot tenne a Genealogiai és Heraldikai Társaság, ha e család helyes czimerét végleg megállapitaná. Az uj városház aulájában többek között a Borsos Tamás czimere is ott diszeleg, a sarkophagon levő czimer hű mása. Nézetem szerint a fatörzsön álló madár csak a kőfaragó hibájából üttetett a fején át nyillal; ez a heraldikában szokatlan s azt hiszem, hogy a nyilvesszőnek a nyakon kellett volna átfutnia; a madár pedig inkább sashoz hasonlit, tehát galambnak semmi esetre sem vehető, pedig a városházán levő paizsban a madár galambot ábrázol. De összehasonlitottam a sarkophagon lévő czimert Borsos Tamásnak czimeres pecsétlenyomataival is; két pecsétjét kaptam meg Borsos Tamásnak, mindkettő a gróf Teleki nemzetség levéltárában őriztetik;* az egyik egy 1618. év julius hó 27-én, a másik egy 1618 november hó 6-án kelt okmányon fordul elő, a két pecsét azonos s a mellékelt czimerrajznak hű mása; itt a madár görbe csőre határozottan föltünik, de hármas halmon áll s a nyilvessző a madár előtt a középső halomba van szurva. Mindkét pecsét a nyilvessző és madár között kissé meg van rongálva, nem lehetetlen, hogy a nyilvesszőt a madár felemelt jobb lábában tartja; nem is képzelem, hogy a nyilvessző a levegőben állana, mivel csak a hegye ériniti a halmot.
Gr. Teleki lt. Uj rend. 749. és 750. sz. a.
Második helyen a Kolozsvári Székely István, 1650. évből származó siremléke áll. E család közelebbi adatai ismeretlenek, csak annyit tudunk, hogy 1651-ben özvegyét Nagy Szabó Ferencz feleségül kérte, de kosarat kapott tőle.*
Kelemen Lajos közlése.
22A Kolozsvári Székely család czimere heraldikánkban szintén ismeretlen; a sirkő szerint: a paizs baloldalából jobbfelé törtető lovas vitéz, jobbjában levő bárdjával egy előtte álló lándzsás gyalogos felé sujtani látszik. Sisakdisz: cölöpösen felfelé nyuló kar nyilvesszőt tart.
Harmadik; Koncz Mártonnak 1648. évből eredő sirköve a következő czimert tünteti fel: Koronából kinövő vitéz jobbjában karddal. Valószinüleg a Székely Vásárhelyi* Koncz család czimere, melyből a XVII. század elején egy ág a «Lőrinczrévi» előnevet veszi fel.
Ma «Marosvásárhely».
Negyedik; a Nagyváradi Veres család czimerével ellátott sirkő és pedig az 1763. évben elhalt Veres Lászlóé. Czimer: kerek paizsban könyöklő kar karddal. Sisakdisz: balra dőlt zászló.
Az ötödik kő Fogarasi Görög Anna Nyirő Székely Mártonné sírjánál található fel. A Fogarasi Görög család czimere ismeretes;* tehát a sirkövön levő, csak a Nyirő Székely család czimere lehet. A kő 1782. évből származik.
Eredeti cz. n. levél Gróf Teleki levéltárban.
A hatodik kövön a «Marosvásárhelyi Sombori» család czimere látható; kiterjesztett szárnyu sas jobbra fordult fejjel. 1800. évből származik.
Hetedik, a «Bölkényi Kis» család czimere szintén ismeretlen; az 1814. évben elhalt Kis András siremlékén lelhető fel.
A nyolczadik sirkő Felsőkápolnai Kakutsi János czimerét tünteti fel Csücsköstalpu paizsban törökfejes kardot tartó kar. Kakutsi János kir. táblai biró volt s 1831. évben halt meg. A czimer azonos a család tagjai által használt pecsétlenyomatokon látható czimerekkel.
Végre a Szenttamási Szalántzy család czimerét 23a kilenczedik sirkövön találjuk; koronából kinövő oroszlán jobb lábában karddal.
Az ismeretes czimerek közül a Borosnyai Lukáts János ref. püspök sirjánál fekvő sarkophagra és ugyanoda állitott sirkőre vésett czimer azonos a családnak 1758. XI. 26. adományozott czimeres nemes levelen levővel. O. L. Kk. X. 533.
A Fogarasi Pap József dr. tanár 1775. évből eredő sarkophágján levő czimer azonos a Fogarasi Pap Jánosnak 1664. I. 14. Apafi fejedelem által adományozott czimerével. O. L. Kk. XXVIII. 789–791. Itt megjegyzem, hogy a Siebmacher-Wappenbuch ettől eltérő czimert közöl.
A Zoltán Mihály siremlékéré vésett czimer azonos a Zoltán Pálnak 1697. V. 25. Lipót király által adott czimeres nemes levelen levővel. Kihirdetve Tordán 1697. Siebmacher Siebenbürg. Adel 190. Tábla.
A Kibédi Mátyus István orvos sarkophagján levő czimere azonos a családnak 1765. IV. 18. Mária Terézia királyasszony által adott nemes levelen emlitett czimerrel. Az eredeti czimeres 24nemes levél a ref. collégium levéltárában Marosvásárhelyt.
A Fogarasi Balogh Ádám 1811. évben készült sirkövén levő czimer annyiban tér el a Balogh Jánosnak és gyermekeinek: Andrásnak és Katalinnak 1608. évben Báthory Gábor által adott nemes levelen feltüntetett czimertől, a mennyiben a vitéz nem lándzsát, hanem zászlót tart. Megjegyzem, hogy az eredeti nemes levelen is a czimer helyén a vitéz áll; foszlányok, sisak, korona stb. hiányoznak. Eredeti nemes levél a Gróf Teleki nemzetség levéltárában.
Az 1832 évben elhalt Alsó Csernátoni Molnár Sámuel tanár sirkövén látható czimer azonos az Alsó-Csernátoni Molnár István és János lófő székelyeknek 1633. V. 10. Rákóczy fejedelem által adományozott nemes levelen levő czimerrel. Az eredeti nemes czimeres neves levél Molnár Benedeknél Kolozsvárt.
PÁLMAY JÓZSEF.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem