TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya 1904 november 24-én ülést tartott, melyen báró Radvánszky Béla elnöklete alatt id. Bánó József másodelnök, Barabás Samu, id. Daniel Gábor, Eble Gábor, dr. Illésy János, dr. Karácsonyi János, Makay Dezső, Nagy Gyula, Pettkó Béla, dr. ifj. Reissig Ede, Soós Elemér, id. Szinnyei József, Thaly Kálmán, ig. vál. tagok, dr. Schönherr Gyula titkár, dr. Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Elnök az ülést megnyitván, dr. Karácsonyi János ig. vál. tag felolvassa Kállay Ubul ig. vál. tagnak Simonyi óbester származásáról szóló dolgozatát, mely a Turulban fog megjelenni.
A folyóügyek élén évdijas taggá megválasztatott Szentmihályi Dezső nagybirtokos Andorházán (aj. Makay Dezső). Következett az igazgató-választmányban megüresedett hely betöltése és levelező tagok választása; a titkár bemutatta az elnökséghez a kitűzött határidőn belül beérkezett egyetlen ajánlatot, melyből kitünik, hogy Pettkó Béla és dr. ifj. Reiszig Ede ig. val. tagok Magyary-Kossa Sámuel és Sárközy Imre évdijas tagokat levelező tagságra ajánlják. Az igazgató-választmányi tagsági hely, ajánlat hiányában, nem kerülvén betöltésre, a levelező taggá ajánlott tagok felett a titkos szavazás megejtetett s annak eredményekép Magyary-Kossa Sámuel egyhangulag, Sárközy Imre 16 szavazattal 1 ellenében a társaság levelező tagjaivá megválasztattak.
A Ferencz József tanitók-háza ama kérése, hogy a Turul az emlitett intézet ifjusági könyvtára részére dijmentesen küldessék meg, tekintettel a társaság anyagi helyzetére, elutasittatott.
Dr. ifj. Reiszig Ede ig. vál. tag a magyar Nemzetségi Zsebkönyv szerkesztősége részéről jelentést tesz a zsebkönyv I. kötete nyomdai munkálatának előhaladásáról és kéri a példányszám megállapitását. Az igazgató-választmány a jelentést tudomásul véve, a példányok számát 2000-ben állapitotta meg, s a könyvárusok utján való terjesztés tárgyában a titkárt a szükséges tárgyalások meginditására utasitja.
A nagygyülésen tartandó felolvasás tárgyába a végleges határozat ez ülésre tartatván fenn, az igazgatóválasztmány a titkár jelentése alapján tudomásul vette, hogy dr. Karácsonyi János ig. vál, tag emlékbeszédét Pauler Gyula, felett a nagygyülésen fogja meg tartani.
Bemutattatván a Szent-István-társulat tudományos és irodalmi osztályának nov. 9-iki ülésére szóló meghivója, melyen Békefi Remig tartott emlékbeszédet Pauler Gyula felett, a titkár jelenti, hogy a társaságot ez ülésen dr. Fejérpataky László másodelnök és dr. Áldásy Antal jegyző képviselték.
A pénztárnok jelentése a társaság vagyoni állapotát az ülés napjáig a következőkben tüntette fel: Bevétel 4733.56 kor., kiadás 3666.56 kor., maradvány 1067 kor.; vagyonállás: 1. alapitványi tőke értékpapirokban 21,800 kor., kötelezvényekben 4400 kor., kötelezvény nélkül 800 kor., összesen 27,000 kor.; 2. alapitványi jelleggel nem biró tőkésités 3400 kor.; 1933. a Nemzetségi Zsebkönyv czéljaira takarékpénztárban elhelyezve 656 kor.; pénztári készlet 1067 kor.; összesen: 32,123 kor. Az igazgató-választmány e jelentése tudomásul véve.
A pénztár s az évi számadások megvizsgálására s az 1905. évi költségvetés előkészitésére a titkár javasletára id. Szinnyei József elnöklete alatt Békefi Remig és Borowszky Samu ig. vál. tagok küldettek ki.
Több tárgy nem levén, az elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére dr. Karácsonyi János és id. Szinnyei József ig. vál. tagokat érte fel, s ezzel az ülés véget ért.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság 1904 deczember 15-ikén tartotta meg ez évi nagygyülését, melyen dr. Fejérpataky László másodelnök elnöklete alatt id. Bánó József másodelnök, dr. Schönherr Gyula titkár, dr. Áldásy Antal jegyző, Tóth Árpád pénztárnok, Barabás Samu, Békefi Remig, Boncz Ödön, Emich Gusztáv, Éble Gábor, Fraknói Vilmos, dr. Illésy János, dr. Karácsonyi János, Kollányi Ferencz, dr. Komáromy András, Nagy Gyula, Pettkó Béla, dr. ifj. Reiszig Ede, id. Szinnyei József, Varjú Elemér ig. vál., Sárközy Imre lev. tagok, Szilassy Aladár alapitó tag, Dőry Ferencz, br. Győrffy Soma, Horváth Sándor, Küffer Béla és Rákóczy Aladár évdijas tagok vettek részt.
Dr. Fejérpataky László másodelnök bejelentve, hogy báró Radvánszky Béla társ. elnök akadályozva van az elnöklésben, megnyitja a nagygyülést és kegyeletes szavakkal utal ama jelentőségre, a melyet a Pauler Gyula felett tartandó emlékbeszéd a jelen összejövetelnek kölcsönöz.
Dr. Karácsonyi János ig. vál. tag felolvasta néhai Pauler Gyula ig. vál. tag feletti emlékbeszédét, mely a Turulban jelenik meg.
A felolvasás befejezte után az elnök a táraság nevében köszönetet mond Karácsonyi Jánosnak a szép szavakért, a melyekkel az elhúnyt emlékét megörökitette, köszönetet mondva egyuttal Pauler Gyula családjának, a mely a nagygyülést ez alkalommal megjelenésével megtisztelte, a nagygyülést nehány perczre felfüggeszti.
A nagygyülés ujból megnyittatván, dr. Schönherr Gyula társ. titkár felolvasta jelentését a társaság 1904. évi működéséről. A nagygyülés a jelentést, mely egész terjedelmében a Turul jelen füzetében közöltetik, egyhangulag tudomásul vette.
Tóth Árpád társ. pénztárnok felolvasta jelentését a pénztár állapotáról. A pénztári eredményt a nagygyülés napjáig a következő adatok tüntetik fel:
Bevétel.
1. Pénztári maradvány 1903-ról416 kor. 91 fill.
2. Értékpapirok kamatai
(25,000 kor. koronajáradék és 200 kor.
jelz. hitelbanki nyer.-kölcsönkötvény után)1008 kor. – fill.
3. Be nem fizetett alapitványok kamatai 5%140 kor. – fill.
4. Tagdijakból:
a) pártoló tagok után1854 kor. – fill.
b) évdijas tagok után2259 kor. – fill.
5. A társulati kiadványok eladásából:
a) a Czimeres Emlékek után
b) egyéb kiadványok után216 kor. 50 fill.
6. Alapitvány-befizetés200 kor. – fill.
7. Postai megbizások költségeiből megtérülés39 kor. 06 fill.
8. Rendkivüli bevétel12 kor. 92 fill.
Összesen6136 kor. 39 fill.
Kiadás.
1. Személyi járandóságok
(titkár 600 kor., jegyző 400 kor.,
pénztárnok 600 kor.)1600 kor. – fill.
2. A Turul irói és szerkesztői tiszteletdijai1105 kor. 50 fill.
3. Nyomdai költségek1256 kor. 34 fill.
4. Szinnyomatok készitése400 kor. – fill.
5. Metszetek, rajzok készitése264 kor. 74 fill.
6. Postai megbizások53 kor. 93 fill.
7. Irodai átalány120 kor. – fill.
8. Társulati szolga dijazása120 kor. – fill.
9. Ujévi ajándékok, pénzbeszedési dijak,
másolatok stb.177 kor. 75 fill.
10. A Nemzetségi Zsebkönyv II. részének
munkálataira375 kor. 16 fill.
11. Alapitvány-tőkésités196 kor. 80 fill.
12. Rendkivüli kiadás– kor. – fill.
Egyenleg 1904 decz. 14-ikén466 kor. 17 fill.
Összesen6136 kor. 39 fill.
Vagyonállás 1903. decz. 31-ikén:
1. Alapitványi tőke:
a) értékpapirokban (21,800 kor. koronajáradék)21,800 kor. – fill.
b) kötelezvényekkel biztositott alapitványok4400 kor.– fill.
c) kötelezvény nélküli alapitványok800 kor.– fill.
2. Alapitványi jelleggel nem biró tőkésitétés
(3200 kor. koronajáradék 194és 200 kor. jelz.
hitelbanki kölcs.-kötvény)3400 kor. – fill.
3. A Nemzetségi Zsebkönyv alapja
a takarékpénztárban két könyvecskére:
a) szines mellékletekre600 kor.,
b) a szöveg közötti czímerekre106 kor.
c) előfizetési díjakra120 kor.826 kor. – fill.
4. Túloldali egyenleg 466 kor. 17 fill.
Összes vagyon 1904 decz. 14-ikén31,692 kor. 17 fill.
Minthogy az igazgató választmány a számadások megvizsgálása felől már intézkedett, a nagygyülés a pénztári jelentést ideiglenesen tudomásul vette.
Inditványok nem tétetvén, a napirend ezzel ki lett meritve s elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére dr. Karácsonyi János ig. vál. és Horváth Sándor évdijas tagokat kérve fel s a megjelent tagoknak érdeklődésükért köszönetet mondva, a nagygyülést bezárta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem