TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya 1904 április 28-ikán ülést tartott, melyen Fejérpataky László elnöklete alatt Barabás Samu, Csánky Dezső, Kállay Ubul, Makay Dezső, Reiszig Ede, Soós Elemér, id. Szinnyei József ig.-vál. tagok, Schönherr Gyula titkár, Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Elnök az ülést megnyitván, Áldásy Antal ig. vál. tag felolvasta dr. Wertner Mór ig.-vál. tagnak «Ujabb kutatások a Hont-Pázmán nemzetségről» czimü dolgozatát. A dolgozat a Turulban fog megjelenni.
A pénztárnok beterjesztette kimutatását, mely szerint a társulat bevételei az ülés napjáig 2476.11 koronát, kiadásai 1693.13 koronát tettek ki, egyenleg 782.99 kor. A vagyonállás: I. Alapítványi tőke a) értékpapirokban 21.800 kor., b) kötelezvényekben 4400 kor., c) kötelezvény nélküli alapitványokban 800 kor., 2. alapitványi jelleggel nem biró tőke 3400 kor., 3. a nemzetségi zsebkönyv alapja a takarékpénztárban elhelyezve 100 kor., 4. egyenleg 782.99 kor. Összesen 31282.99 kor.
Reiszig Ede ig.-vál. tag jelentette, hogy a Nemzetségi Zsebkönyv II. sorozata I. kötetének anyagához a maga részéről a munkálatok be vannak fejezve, a kéziratnak a családok nemzedékrendjét tárgyaló része készen van. Kérte e kéziratnak háromtagu bizottság, esetleg az elnökség által való megvizsgálását és inditványozta, hogy a vizsgálat eredménye alapján a további teendők tárgyában rendkivüli ig.-vál. ülés tartassék. Az ig.-választmány Reiszig Ede jelentését tudomásul véve, az általa elkészitett anyag kéziratának megvizsgálásával az elnökséget bizta meg és a további teendők tárgyában június havában rendkivüli ig.-vál. ülés tartását határozván el, felkérte Pettkó Béla, ig.-vál. tagot, mint a N. Zs. társszerkesztőjét, hogy az általa végzett munka eredményéről az ülés elé részletes jelentést terjeszszen.
A jegyzőkönyv hitelesitésére Csánky Dezső és Reiszig Ede ig.-vál. tagok kérettek fel s az ülés ezzel véget ért.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya 1904 június 14-ikén rendkivüli ülést tartott, melyen báró Radvánszky Béla elnöklete alatt Barabás Samu, Éble Gábor, Fejérpataky László, Pettkó Béla, Reiszig Ede, Szinnyei József ig.-vál. tagok, Schönherr Gyula titkár, Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Elnök az ülést megnyitván, titkár felolvasta az igazgató-választmány április 28-iki ülésének a jelen rendkivüli választmányi ülés tartása felől hozott határozatát.
Ennek kapcsán Áldássy Antal társ. jegyző jelentette, hogy a Nemzetségi Zsebkönyv II. kötetének Reiszig Ede által elkészitett nemzedékrendi részét az 90elnökség megbizásából átvizsgálta s azt csekély pótlások mellett sajtókész állapotban találta.
Pettkó Béla ig.-vál. tag jelentette, hogy a II. kötet történeti részének munkálataival jelentékeny mértékben előhaladt s azt ez év végéig teljesen befejezhetni reméli.
Az ig.-választmány mindkét jelentést tudomásul vette.
Reiszig Ede irásbeli jelentést tett a szerkesztési munkálatok eddigi eredménye felől s annak alapján inditványozta, hogy az előfizetési felhivás és gyüjtő ivek már most szétküldessenek.
Fejérpataky László másodelnök, tekintettel arra, hogy a történelmi rész befejezte csak ez év végére várható, korainak tartva a felhivás kibocsátását, azt arra az időre javasolta halasztani, amikor azon a megjelenés határidejét pontosan meg lehet jelölni.
Báró Radvánszky Béla elnök csatlakozott Fejérpataky László inditványához, de időnyerés szempontjából kivánatosnak tartja, hogy a nemzedékrendi rész szedése már most megkezdessék, s a történelmi rész anyaga is elkészülte sorrendjében egymásután szedés alá adassék.
Az igazgató-választmány az előfizetési felhivás és a gyüjtőivek szétküldését akkorra halasztotta, a mikor a nyomdai munkálatok befejezésükhöz közelednek s a munka megjelenésének pontos határideje megjelölhető. Addig is megadja a felhatalmazást arra, hogy a munka készen levő kézirata július hó végétől kezdve folytatólagosan szedés alá adassék.
Elnök kérésére az ig.-választmány megadta a felhatalmazást az elnökségnek az iránt, hogy a nyomdával a kötet kinyomatása iránt az I. sorozat I. kötete kiadásának eddigi keretei között megállapodásra léphessen.
Az előfizetési fölhivásnak Reissig Ede ig.-vál. tag által készitett tervezete felolvastatván, az igazgató-választmány Fejérpataky László másodelnököt és titkárt megbizta, hogy az előfizetési felhiváson a fentebbi határozatoknak megfelelő változtatásokat megtegyék és az átdolgozott szöveget a következő ig.-választmányi ülés elé terjesszék.
A jegyzőkönyv hitelesitésére Pettkó Béla és Reissig Ede ig.-választmányi tagok kéretnek fel s ezzel az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem