Amadé (Omode) nádorok.

Teljes szövegű keresés

Amadé (Omode) nádorok.
A szíves figyelem, melyre Karácsonyi János dr. «Philippus de Sancto Geroldo» czímű felszólalásomat méltatta,* és melyért neki e helyen is köszönetemet nyilvánítom, bátorít újabb felszólalásra.
1 Lásd Turul VI. 40, 140.
Fraknói (akkor még Frankl) Vilmos «A nádori és országbirói hivatal» czímű művéhez csatolt Magyarország nádorai és k. helytartóinak Czeh kéziratából korrendileg szerkesztett névsora, mely ma már, mióta annyi ezer okirat látott napvilágot, szintén hiányossá és tökéletlenné vált ugyan, de melynek adatai, a mennyire ellenőrízni alkalmam volt, megbízhatók, – 1285-től 1311-ig tizenkilenczszer tüntet föl Omode (Amadé) nevű nádort.
Eddig azt hittem, hogy ezen Amadé nádor mindannyiszor nem más, hanem az Aba nemzetségből származott Dávid gróf fia, mint magát 48nevezé,* s ezt annál inkább, minthogy egyik elődje (1280–1281), Finta nádor, testvérbátyja volt, az 1311-ik év pedig, mikor utószor fordúl elő Amadé nádor, az ő halálozási éve.
1 Katona, Hist. crit. VIII, 114.
Jelenleg azonban módosúlt nézetem. (Meglehet, másoké már régebben; csakhogy én erről távol a központtól, szerény könyvtáramra szorítkozva, nem tudok.)
Csák Mátéval foglalkozó tanúlmányomban, ugyanis, miután teljes nyugodtsággal meghalattam a rozgonyi mezőn, 1312-ben a föntebbi Aba Amadé nádor Miklós nevű fiát, nem csekély megdöbbenésemre, 1323 június 24-én újra találkozom bizonyos Miklóssal, ki magát Amadé nádor fiául adja ki, még pedig oly hiteles helyen, mint a zalavári convent.*
2 Anjoukori Okmt. II. 77.
Kutatok utána; hát csakugyan úgy találom hogy ő a «nagyságos Amadé» fia, de nem az Aba nemzetségből, hanem a Gútkeled nemzetségből való Lindvai Amadéé.* Csakhamar szorosabb ismeretségére jutok a jeles férfiúnak, és hitelesen megtudom, hogy ő azon tiszteletre méltó párt egyik főtagja, mely a Dunán túl a garázda Német-Ujváriakat leverte; a szerb Uros ellen is vitézül küzdött; egy féltuczat német főurat, kik a Német-Ujváriak segélyére az országba jöttek, elfogott; Csák Máté halála után, be se várva a királyt, annak «földjébe» ütött, és sebtében négy várat bevett;* aztán Szlavonország bánja lett, s a napjainkban férfiágon kihalt Várkonyi Amadé grófi család őse.
3 Anjoukori Okmt. I. 415.
4 Anjoukori Okmt. II. 69.
Mindez érdekes dolog volt reám nézve akkor, de érdekesebb a mire aztán eszméltem, hogy hisz ennek következtében legalább is kétféle Amadé (Omode) nádort kell megkülönböztetnünk: egyet a Gut-Keledek, mást az Abák nemzetségéből.
Érdekes tanulmány volna meghatározni, melyik Amadé mikor nádorkodott? De mivel tisztelettel alulírt főleg az Anjoukor tanulmányozását tűzte ki immár rövid élete czéljául; e kitűzött czéljától eltérni, s az Árpádok korszaka tömkelegébe elbukni, a mennyiben nem okvetlenűl szükséges, a helyes munka-beosztás tekintetéből is vonakodik: tisztelettel kéri az Árpád-korszakkal foglalkozó tagtársakat, hogy e kérdést figyelmen kívül hagyni ne méltóztassanak.
PÓR ANTAL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem