A globális talajromlás okai és intenzitása

Teljes szövegű keresés

A globális talajromlás okai és intenzitása
A talajerózióról a legátfogóbb felmérést az UNEP-ISRIC 1991-es tanulmánya keretében készítették. Ebben a talaj lepusztulásának négyféle stádiumát különböztették meg.
1. enyhe: a talaj mezőgazdasági művelésre alkalmassága kissé csökken. A talaj kezelésének változtatásával a teljes termőképesség helyreállítható.
2. mérsékelt: a talaj mezőgazdasági termőképessége jelentősen csökkent, de helyi gazdálkozásra alkalmas. Nagyobb beavatkozás kell a talajjavításhoz.
3. erős: a talaj elveszítette termőképességét, és többé nem alkalmas mezőgazdasági művelésre. Nagyszabású beruházásokra és energiaráfordításra lenne szükség az újbóli működésbe vételhez.
4. Szélsőséges: a talaj többé nem művelhető, nem is javítható, az emberi tevékenység következtében parlagon marad.
A világon mintegy 1,995 millió hektárnyi föld mutatja a talajromlás jeleit. Ez a mintegy 130 millió négyzetkilométer a nem jéggel borított földfelszín 15 százaléka. Ebből 295 millió hektár erősen károsodott. E talajok helyreállítása még lehetséges, de igen jelentős anyagi ráfordításokkal és csak hosszú idő alatt. Mintegy 113 millió hektár az erdőirtás miatt pusztult le, 75 millió hektárt tettek tönkre túllegeltetéssel. A megművelt földek helytelen kezelése 83 millió hektár leromlásához vezetett, ezek a talajok már nem vehetők többet művelésbe. Mintegy 40 százaléka a teljesen lepusztult talajoknak Afrikában, 36 százaléka Ázsiában található, azaz azokon a kontinenseken, amelyeken leggyorsabb a népességnövekedés. Mintegy 10 millió hektár szélsőségesen erodálódott, visszafordíthatatlanul elveszett.
Mintegy 910 millió hektárnyi föld a mérsékelt leromlás jeleit mutatja, s bár ezeket még mezőgazdasági művelésre használják, e földek termőképessége jelentősen csökkent. Ha hamarosan nem javítják fel azokat, a romlás visszafordíthatatlan lesz. E területek egyharmada Ázsiában, mintegy 20 százalékuk Afrikában, 12 százalékuk Dél-Amerikában található. A fő ok az erdők kiirtása, a túllegeltetés és a helytelen gazdálkodás.
Az enyhe lepusztulás mintegy 750 millió hektárt érint. Ezeket a területeket helyes műveléssel helyre lehet állítani, többségük Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában terül el.
A világ földterületeinek 15 százalékát érinti az ember okozta talajromlás. Nem csak az okok, hanem a következmények is globálisak. A talaj lepusztulása negatív hatást gyakorol az élelmiszer-termelésre, a biodiverzitásra, az erdőirtások súlyosan károsítják az élőhelyeket. A szén és a nitrogén körforgására gyakorolt biológiai, földrajzi, kémiai hatások klimatikus változásokat is okoznak, a talaj szabályozófunkciója felborul.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT