Afrikai Egységszervezet

Teljes szövegű keresés

Afrikai Egységszervezet
Angolul: Organization of African Unity (OAU)
Franciául: Organisation de l’unité africaine (OUA)
Főtitkár: Salim A. Salim (Tanzánia)
Székhely: Addisz-Abbeba (Etiópia)
Postacím: P.O. Box 3243 Addis Ababa
Tel.: [251] (1) 55-77-00
Alapítás éve: 1963
Tagok száma: 50
Szervezet: Állam- és kormányfők közgyűlése
Minisztertanács
Közvetítő és békéltető bizottság
Szakbizottságok
AESZ–Arab Liga állandó bizottság
A szervezet a volt gyarmatok önállóvá válása után létesült különböző szubregionális szervezetek összevonásából született a 32 afrikai állam részvételével Addisz-Abbebában 1963-ban tartott konferencián. Célja az afrikai államok egységének, szolidaritásának és együttműködésének előmozdítása, szuverenitásuk és függetlenségük védelme: a gyarmatosítás maradványainak felszámolása az egész földrészen; a tagországok politikai, diplomáciai, katonai, gazdasági, oktatási, szociális, kulturális, egészségügyi és műszaki-tudományos politikájának összehangolása.
A szervezet politikai, pénzügyi és katonai segítséget nyújt az afrikai nemzeti felszabadító szervezeteknek, komoly szerepet játszik a tagországok közötti határ- és egyéb viszályok, ill. a polgárháborúk előidézte válságok rendezésében. Kezdeményezi és ösztönzi nemzeti és afrika-közi gazdasági szervezetek és intézmények felállítását, szervezi az afrikai infrastruktúra (utak, vasutak, postai és távközlési hálózat) megteremtését.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages