Biotechnológia

Teljes szövegű keresés

Biotechnológia
Ha a világ bármely országában prognózist készítenek a gazdaság várható fejlődéséről és megkísérlik kijelölni az elsősorban fejlesztendő „húzóágazatokat”, soha nem maradhat ki a biotechnológia. Az újságolvasó, rádióhallgató, tévénéző átlagember szinte naponta találkozik e szóval, tudomásul veszi, megjegyzi, de valószínűleg nem tudja, hogy mit jelent. A fogalom pontos meghatározásában a szakemberek sem tudnak megegyezni. Akármelyik meghatározást véljük is megfelelőnek, találunk olyan, általában biotechnológiának tekintett eljárást, amelyet nem fed a definíció. Fogadjuk el tehát kiindulásul azt (amit később részben szűkíteni, részben bővíteni fogunk), hogy a biotechnológia olyan ipari termelési eljárás, amely az élő sejteket vagy részeiket használja fel termelőeszközként.
Ezek szerint a biotechnológia sok évezrede létezik, hisz a sajt, a bor, a sör termeléséhez mindig is mikroorganizmusokat (élesztő, különböző penészgombák) használt fel az emberiség. Az is jól ismert, hogy különböző gombákat már több mint négy évtizede használ a gyógyszeripar – egyre nagyobb mennyiségben – a különböző antibiotikumok termelésére, biotechnológiáról viszont alig egy évtizede esik szó.
Az új – nyugodtan mondhatjuk: forradalmi – fejlődés nem az iparból, a termelésből, a technológiából indult el, hanem az élettudomány, az átöröklés alapkérdéseinek megfejtésén fáradozó elméleti kutatók elvont s néha öncélúnak látszó kísérleteiből, egyetemi laboratóriumokból. Az elmúlt másfél évtizedben olyan új felfedezések születtek a biológiában, amelyek hihetetlen mértékben kitágították az élőlények átalakításának lehetőségét. Az már természetes felismerés volt, hogy e beavatkozások a gyakorlati, ipari felhasználás lehetőségeit is szinte a végtelenségig tágítják. A jelenség elemzői egyetértenek abban, hogy a tudomány és technika története során még soha nem volt ilyen közel egymáshoz az alapkutatási felfedezés és a gyakorlati hasznosulás az ipari termelésben.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem