A táplálékokban előforduló természetes antikarcinogén (rákos burjánzást gátló) anyagok
Antikarcinogén anyagok | Táplálékforrás |
Aromás izothiocyanátok | kelbimbó, káposzta, karfiol |
Aszkorbinsav | zöldségek, főzelékek, gyümölcsök, burgonya |
Karotinok | sárgarépa, paradicsom, zöldfőzelékek, gyümölcsök |
Kumarinok, laktonok | citromfélék, zöldségek és főzelékek, gabona, gyümölcsök |
Flavonoidok | gabona, gyümölcsök, zöldségek és főzelékek |
Indokolok | kelbimbó, káposzta, karfiol |
Fenol-savak (koffeinsav, klorogénsav, stb.) | kávé, tea, szójabab, zab, alma, burgonya |
Proteák inhibitorok (fehérjebontó enzimek gátlói) | szójabab, gabona, diófélék, gyökérfélék |
Szelénium-vegyületek | gabona (szeléniumgazdag talajon termesztett), kagyló, gombák |
Tokoferol (E-vitamin) | növényi olajok, diófélék, spárga |