AUTÓSPORT

Teljes szövegű keresés

AUTÓSPORT
A világ első autóversenyét 1884-ben – Párizs és Versailles között – a Georges Bouton által épített háromkerekű, gőzhajtású autó nyerte. Az első lezárt pályás vetélkedést az Egyesült Államokban rendezték 1896-ban, de a rendkívül népszerűvé vált versenyek továbbra is az országutakon folytak.
Az első Grand Prix 1906-ban a franciaországi Le Mans közelében rajtolt. Az 1238 km távú versenyt egy háromszöget megközelítő 103,18 km-es lezárt pályán rendezték, a két napos viadal minden napján hat kört kellett teljesíteni. A győzelmet a magyar Szisz Ferenc, a Renault gyár szerelője szerezte meg több mint 12 000 cm3-es gépével; 12.14,07 órás idővel, ami több mint 100 km/órás átlagteljesítménynek felel meg.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA – Fédération Internationale de l’Automobile) 1904-ben alakult meg. Ezen belül működik a Nemzetközi Autósport Szövetség (FISA – Fédération Internationale de Sport Automobile), amely mint legfőbb sporthatóság több szakágat (gyorsasági, hegyi, rali, cross) felügyel; a tagszövetségek száma: 96.
A gyorsasági autósport legmagasabb osztályában – Forma-1 – először 1950-ben írták ki a vezetők világbajnokságát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem