Pártoktatás

Teljes szövegű keresés

Pártoktatás
A Magyar Szocialista Munkáspárt politikai felnőttoktatása két fő területen folyik: a tömegoktatásban és a káderképzésben.
1. „A marxizmus-leninizmus alapjai”: kétéves forma, amely az újonnan felvett párttagok, ifjúsági vezetők, a pártba jelentkezők számára a marxizmus-leninizmus ismereteit és szemléletét a társadalmi viszonyok elemzésével, a párt céljainak, szervezeti felépítésének, működésének bemutatásával közvetíti.
2. „A szocializmus építésének soron levő feladatai”: egyéves tanfolyam, a politika számára adott időszakban fontos kérdések tematikus feldolgozására.
3. Időszerű ideológiai és politikai kérdések”: tanfolyam, elsősorban politikailag felkészült párttagok, pártonkívüli vezetők és értelmiségiek számára.
A párt tömegoktatásában évente kb. 550 000-en vesznek részt. Közülük 400 000 fő párttag, ez a párttagságnak kb. 47%-a.
A káderképzés két részre bontható: 1. Az állami élet, a társadalmi szervek, a gazdálkodó egységek vezetőinek, felelős munkatársainak politikai képzésére és továbbképzésére szolgál a Marxista-Leninista Esti Egyetem. Hároméves általános tagozatán az egyetemi-főiskolai diplomával nem rendelkezők ismerkednek a marxizmus-leninizmus elméletével és tudományágaival. Kétéves szakosított tagozatán a felsőfokú állami végzettségűek bővíthetik meglévő filozófiai, politikai gazdaságtani, munkásmozgalom-történeti tudásukat. A továbbképző tanfolyamok egyéves esti kurzusokon folynak. Céljuk a korábban szerzett marxista-leninista műveltség felfrissítése, a társadalomtudományok újabb eredményeinek feldolgozása. Témáik között szerepel: szociológia, politikatudomány, gazdaságpolitika, etika, esztétika, vezetési ismeretek, politikai nevelés, valláselmélet, retorika, nemzetközi politika. A Marxista-Leninista Esti egyetemeken évente kb. 43 000 fő tanul.
2. A pártiskolai tanfolyamokon biztosítják a pártmunkára való felkészítést, ideológiai, politikai és mozgalmi ismeretekkel, gyakorlati készségfejlesztéssel segítik a pártszervezetekben folyó politikai munkát. A hallgatókat alap- és középfokú tanfolyamokon képzik. A kurzusok kisebb része nappali (öthónapos, ill. egyéves), nagyobb része esti, levelező, ill. kombinált formában folyik.
E képzési formákban jelenleg évente kb. 10 000 fő részesül alap-, ill. továbbképzésben. A káderképzés az MSZMP budapesti és megyei oktatási igazgatóságain, ill. azok kihelyezett tanfolyamain történik. Az intézmények tanszékei, oktatói külön témákban kutatómunkát folytatnak, s együttműködnek a megyeszékhelyek tudományos műhelyeivel, felsőoktatási intézményeivel is. meghívott oktatók ismert szakemberek a társadalmi élet minden területéről.
Az MSZMP Politikai Főiskolája a káderképzés legmagasabb, egyetemi szintű intézménye, a felsőoktatási rendszer része. Nappali, levelező tagozatokon, ill. továbbképző tanfolyamokon végzi különböző beosztásokban dolgozó vezetők, ill. utánpótlásuk központi politikai képzését és továbbképzését. Négyéves nappali tagozatán elsősorban fiatalok tanulnak. Hároméves levelező kurzusa felsőfokú állami végzettséggel rendelkező káderek politikatudományi másoddiplomás képzésére irányul.
Az intézmény feladata a társadalomtudományi kutatásokban való részvétel, és bekapcsolódik a tudományos továbbképzésbe is. A Politikai Főiskola felelős a pártoktatás tananyagainak elkészítéséért és a képzés metodikai fejlesztéséért.
A főiskola pályázati felhívás alapján, sikeres felvételi vizsga után fogadja hallgatóit. A pályázatokat a pártszervezetek véleményezik. Az intézmény hallgatója lehet pártonkívüli is.
A Politikai Főiskolán tanuló kb. 1400 hallgatóból – nappali és levelező tagozaton – az 1986-87-es tanévben 2300 fő fejezte be tanulmányait.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages