Tél

Teljes szövegű keresés

Tél
A távlati előrejelzések enyhe januárt ígértek az északi féltekén. 1987 újévén Budapesten 7-8 °C-kal volt melegebb a gyakran emlegetett sokévi átlagnál, de szerte Európában átmeneti kabátok váltották fel a bundákat. Azután tíz nap alatt 23 °C-ot esett a napi középhőmérséklet. Január 12-én a magyar fővárosban –15,8 °C-os napi átlagot jegyeztek fel, a legalacsonyabbat, amióta csak rendszeres méréseket végeznek. Varsó –29, Belgrád –25, Párizs –12, Stockholm –20, Novgorod –48 °C…
A meteorológiai intézetek – legalábbis utólag – pontosan megmagyarázzák, mi történt. Heves északi széllel kísért sarkvidéki eredetű légtömegek árasztották el a kontinens középső és nyugati részeit. Az északi félteke cirkulációs képe valóban szokatlan: hatalmas méretű anticiklon kavarog az Atlanti-óceántól Európán és Szibérián át csaknem a Csendes-óceánig. Kelet-Európa felett az anticiklon kettévált – rendkívüli hideget és szinte legyőzhetetlennek tűnő hótömeget eredményezett.
Európa didergett és próbálta kiásni magát a mindent elborító fehér lepel alól. Az időjárásról valóságos hadijelentések tudósítottak. Hannover szomszédságában 18 km-es kocsisor torlódik össze az autópályán. Brit vonatszerelvények 14 órát töltenek a hó fogságában, a szigetországban 1940 óta nem volt példa ilyesmire. Bécsben teljes a közlekedési káosz: a tömegközlekedési eszközökön nem kell jegyet váltani, így szeretnék rábírni a gépkocsi-tulajdonosokat, hogy vegyenek átmeneti búcsút járműveiktől. Csehszlovákiában betiltják a magángépkocsik forgalmát, a lánctalpasok és a szánok kapnak „zöld utat”.
Az akadozó közlekedés csupán a látványos csúcs a gondok jéghegyén. A túlterhelt energiahálózatokban mind több az üzemzavar. Az NDK-ban, ahol 72%-ban külszíni fejtéseken bányásszák a barnaszenet, hőlégsugaras repülőgépmotorokkal igyekeznek darabolni az összefagyott tüzelőanyagot, de hiába. A munkát 180 robbantóbrigád kézi erővel folytatja, de nem jutnak előre. S egy nem kívánt robbanás súlyos üzemi baleset következtében leáll Európa legnagyobb barnaszén-erőművének új, korszerű blokkja Boxbergben; Lipcsében, Halléban, Cottbusban több százezren fűtés nélkül maradnak. A szén Sziléziában is befagy a vagonokba, több lengyel városban csak 10-12 °C-os hőmérsékletet képesek biztosítani a lakásokban. Két és félezer iskolában szünetel a tanítás, de a diákok bejárnak, mert még mindig elviselhetőbb a hőmérséklet az otthoninál..
A bulvárlapok címoldalán egy finn uszkár prémes sapkában és kutyára szabott kezeslábasban sétál a –30°C-os helsinki utcán. Grúziában az ítéletidő 3-5 méteres hófalakkal szigeteli el a városokat és falvakat. Még tragikusabbak a veszteséglisták: Európában több mint 400 halott, sok ezer fagysérült. London keleti külvárosaiban 10 magányos idős emberhez hívják a mentőket, de azok 5 esetben már csak a halál okát állapíthatják meg: hipotermia, a szervezet túlzott lehűlése. Magyarországon a 33 halálos áldozat többsége a hideg és az alkohol, a felelőtlenül fogyasztott „védőital” együttes számlájára írható.
A rendkívüli időjárás rövid kényszerszünethez vezet a politikában is. Elmaradt utazások, elhalasztott találkozók. Washingtonban „bezár a kormányzat”: egy 30 centiméteres hirtelen hóesés után felszólítják a szövetségi hivatalok 350 000 munkatársát, maradjanak otthon. A kongresszus csupán négyperces, formális ülést tart, s egy halaszthatatlan bizottsági ülés résztvevőiért rendőrautókat küldenek. A szenátusban elnapolják a külügyminiszter meghallgatását az Irangate témában, ám a Shultz-nyilatkozat csak késik, de nem múlik...
Időjárási prognózis a január 12-i Népszabadságban. „Szeles, igen hideg idő várható. A január elején megszokottnál jó 10 fokkal hidegebb idő a szervezet jelentős terheléséhez, fokozott kifáradáshoz vezet. Légköri frontok is igénybe veszik szervezetünket”. Ezúttal nem túlzás az emberek és egy egész ország hócsatájáról szólni. Rendkívüli helyzet, tízezrek dolgoznak szinte pihenés nélkül, operatív kormánybizottság próbál intézkedéseivel lépést tartani az elemek haragjával. Mert Budapesten újabb rekord: 60 óra alatt félméteres hó.
Négy napig tart, amíg az M7-esen áttörhetnek a hómarók. A legkritikusabb órákban 130 borsodi községet zár el a hófúvás, de fokozatosan javul a helyzet. Születési helye: a néphadsereg lánctalpas terepjárója – ez lenne a hiteles bejegyzés, mert Fehér Ágnes, 2300 grammal út közben látja meg a napvilágot tanyasi otthona és a székesfehérvári kórház között. Átmeneti kenyérhiány és rugalmas nyitvatartás az élelmiszerüzletekben, rendkívüli televíziós adásnap. Ha helikopteren is, de Isaura, alias Lucelia Santos programja rendben lebonyolódik, Pedro fia először láthat havat. A tél tombolása 5 nap múlva már lekerülhet a lapok címoldaláról, s a szakemberek hozzákezdhetnek a tél számlájának összeállításához. Először Itália jelent: másfél milliárd dolláros kárt...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem