A SI-mértékegységrendszer

Teljes szövegű keresés

A SI-mértékegységrendszer
A méteren alapuló mértékegységek rendszerét, a méterrendszert a 18. sz. végén dolgozták ki Franciaországban. A rendszer az ipari fejlődés és a nemzetközi kereskedelem növekedésének eredményeként fokozatosan elterjedt, s 1875-ben több ország részvételével aláírták a Nemzetközi Métertegyezményt. (Magyarországon 1876-ban törvény tette kötelező a metrikus rendszer használatát). A méterrendszer az idők folyamán több változáson, kiegészítésen ment át, követve a technika fejlődése által támasztott követelményeket.
A jelenleg érvényes Nemzetközi Mértékegységrendszert, az SI-t (Systčme International) 1960-ban hagyta jóvá a 11. Általános Súly- és Mértékügyi Értekezlet. Az SI a méterrendszer olyan tökéletesített változata, amely alkalmas a tudomány, a technika és a mindennapi élet minden területén való egységes használatra. Látható tehát, hogy az SI rendszer nem váltja fel a régi méterrendszert, csak egységessé és általánosabbá teszi.
Magyarországon az SI rendszer használatáról és értelmezéséről a 8/1976. MT számú kormányrendelet, ill. annak „Mértékegységek” c. 1. sz. melléklete rendelkezik.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT