A földtörténet korszakai

Teljes szövegű keresés

A földtörténet korszakai
Sokáig úgy gondolták, hogy az élet bolygónk történetének csupán utolsó periódusára jellemző. Ezt az utolsó félmilliárd évet az élővilág fejlődésében mutatkozó két markáns határvonal alapján osztották földtörténeti ókorra, középkorra és újkorra.
E felfogással szemben az utóbbi évtizedek felismerése, hogy a Föld és az élet fejlődése egymástól elválaszthatatlan, s ez bolygónk csaknem egész történetére érvényes. Modern módszerek segítségével ugyanis 3,5 milliárd éves életnyomok mutathatók ki, vagyis bolygónk létrejötte után csakhamar megjelenik az élet. Nemcsak egyszerűen alkalmazkodik a tengerek, szárazföldek átrendeződéséhez, a vulkáni tevékenységhez, a hegységek felgyűrődéséhez, valamint az éghajlati változásokhoz, hanem az élet maga is visszahat a Földre, és alapvetően átalakítja azt. Az élővilág például a fotoszintézis segítségével kialakítja a szabad oxigént tartalmazó légkört, megváltoztatja a felszíni lepusztulást és a mállási folyamatokat, újfajta kőzeteket hoz létre, sőt az élő anyagból, annak átalakulása révén, halmozódnak fel az évszázmilliók során jelenlegi legfontosabb energiahordozóink, a kőszén, a kőolaj és a földgáz.
A Föld születése idején, 5,5 milliárd éve, bolygónk fizikai, kémiai viszonyai nem teszik lehetővé az élet kialakulását. A kozmikus porból és gázokból összetömörült Föld az akkor óriási mennyiségű és energiájú kozmikus anyag becsapódása, valamint a radioaktív anyagok hőtermelése következtében teljes egészében megolvad, megizzik. Az izzó olvadékban kialakulnak bolygónk különböző sűrűségű gömbhéjai, övezetesen elkülönülnek a különböző kémiai elemek. Az első szilárd kéreg csak bizonyos lehűtés után szilárdul meg, s ezt kezdetben még át- és áttöri a mélyebb rétegek izzó magmája. E forró szakaszban még nincs óceán, és a forró őslégkör összetétele alapvetően eltér a maitól.
A forró időszak viszonylag rövid ideig tart. A 3,7 milliárd éves párnalávák és a 3,8 milliárd éves üledékeskőzet-maradványok kétségtelenné teszik, hogy a hidroszféra anyaga – a víz – ekkor már cseppfolyós. A földfelszín döntő többségét évmilliárdokon keresztül az óceánok borítják, és az élőlények számára – az utolsó félmilliárd év kivételével – a tenger az egyedüli élettér. Ennek fő oka, hogy ekkor még csak a víz jelent védelmet a Nap ultraibolya sugarai ellen. A tengeri növények, elsősorban az algák töltik fel a légkört oxigénnel, így jön létre bolygónk körül az az ózonpajzs, amelynek védelmében mintegy félmilliárd évvel ezelőtt a növények és az állatok meghódíthatják a szárazföldeket.
A földtörténet korai időszakait a kékalgák uralják. Az élet kialakulásától a sejtmag megjelenéséig mintegy 2 milliárd év telik el. Az élővilág fejlődése a földtörténet utolsó 1 milliárd évében gyorsul fel, az utolsó félmilliárd évben pedig robbanásszerűvé válik.
Az élet korai, több milliárd évig tartó lassú fejlődése idején (számítások szerint) a világóceán átlagos mélysége 2,8 km. A mai értelemben vett kontinensek s az őket szegélyező sekély tengerek alárendelt szerepet játszanak, s csak 900-700 millió éve emelkednek ki az óceáni környezetből. Eközben átmenetileg óriási kiterjedésű, naptól átvilágított sekély tengerek alakulnak ki, melyek a nyílt óceánoknál kedvezőbb életfeltételeket kínálnak az élővilág számára. A legrégibb soksejtű növényi kövületek 750-760 millió évesek, a legrégibb soksejtű állatkövületek pedig Ausztráliából, a 670 millió éves Ediaca-rétegekből származnak.
Az élővilág robbanásszerű fejlődését segítheti annak a hatalmas jégkorszaknak a lezárulása, amely mintegy 600 millió évvel ezelőtt egészen az akkori Egyenlítőig jégbe dermeszti bolygónk felszínét, s amelyet erős felmelegedés követ.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages