V. Kisfaludy Móric jelentése Csány Lászlónak

Teljes szövegű keresés

V. Kisfaludy Móric jelentése Csány Lászlónak
Királyi Biztos úr!
Szabadcsapatommal a mai reggel Magyaralmásról – hol hosszas fáradságos utamból századomat kipihentettem, Zámolyba megérkeztem. Idejövetelemkor a néptől azon tudósítást vettem, hogy pátkai helységnél, mely Zámolytól egy óra távolságra van, ütközet történt, ezen tudósításra Zámolyban talált két paripát lefoglalván, Gerzsó János főhadnagyommal a tájéknak, s az ellenség, úgy az ütközet állásának megvizsgálására kimentem, s midőn a pátkai híd felé érkeztem, láttam, hogy az ellenségnek mintegy 120, vagy a népnek bemondása szerint mintegy 150 hadi szekerei vonulnak a híd felé; erre írt főhadnagyommal oda lovagolván, miután főhadnagyomat hátramaradt csapatomnak, úgy Vigyázó parancsnok úr vezérlete alatt álló két századnak kivezetése végett visszaküldöttem, magam pedig a mezőn szállingoló népet utánvonulásra lelkesítém, egy zámolyi, szinte velünk lóháton kijött lakossal a szekerekhez mentem, hol hat puskalövéssel fogadtatván, minthogy találva nem voltam, egy Wasa-ezredbeli katonát fejbe levágtam, – mire a szekerek visszafordíttattak, s egy közülük föl is fordult, – én pedig századomnak minél előbbi kivonása végett szinte sebesen visszavonultam. A faluban már együtt lévő csapatokkal és Vigyázó parancsnok úrral és a helybeli néppel kiindulván, én csapatommal s a helybeli néppel egyenesen Pátka felé, Vigyázó parancsnok úr pedig két századdal másfelé, a szőlőhegyeknek nyomultunk, a földőlt szekérhez közel már többen a pátkai nép közül jelentették, hogy az ellenségnek egy csapatja még a faluban van, s egy elveszett térképet – mappát – oly fenyegetéssel követel a falutól, hogy ha azt két óra alatt elől nem állítják, a falut összelöveti; – jelentették egyszersmind azt is, hogy a falut kirabolták; ezen jelentésre szükséges előőrökkel a földőlt kocsihoz indultam, s ott hat láda töltényt (zünderesset) találtam, s szekerekre fölrakattam, magam pedig – ismét szükséges vigyázattal, a faluba bementem; – azonban az ellenség előlem kivonult; – azért én is – minthogy az ellenség a Pátka melletti hegyen tanyázott, s a szekereket egy század vasas lovasság őrizte, visszavonultam, s a felborult hadi szekeret is – lovakat nem kapván, embereimmel elhúzattam, s Zámolyba estve 9 órakor vissza bevonultam. Egyébaránt jelentem azt is, hogy az ellenség által annyira keresett mappa, mely 9 megyének térképét tartalmazza, kezünkre került, s Vigyázó parancsnok úr kezére adatott.
Jelentem továbbá azt is, hogy Vigyázó parancsnok úrral együtt, Jellasics táborához szállítani kívánt, s mindenütt a Fejér megyei tisztviselőség által kirendelt kenyereket – 14 szekérrel elfogtunk, s így, ha szükség, a tábor számára kenyeret és töltvényt is küldhetünk.
Az általam visszaijesztett szekerek melletti illírek közől 30 az ottani lakosok által – példám által lelkesítve – agyonverettek. Kelt Zámolyban, szept. 29-én éji 12 órakor, 1848.
Kisfaludy kapitány
Ui. Kevés lőfegyvereim lévén, ha lehetséges, puskákért könyörgök.
(Hermann Róbert: Pákozdi kérdőjelek. In: Közlemények Székesfehérvár történetéből I. Székesfehérvár, 2000. 144–145.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem