VI. Kazó István vasvári prépost egyházlátogatási jegyzőkönyve (1698. február 22.)

Teljes szövegű keresés

VI. Kazó István vasvári prépost egyházlátogatási jegyzőkönyve (1698. február 22.)
(Részlet)
A Felsőoszkóban lévő templom, valamint filiális községei, Alsóoszkó és Olaszka egyházlátogatása február 22-én történt. Tisztán magyar plébánia, a patronátus joga részben a vasvári káptalanhoz, részben pedig az itt birtokos nemességhez tartozik.
A templomról, ennek javai és jövedelmei: A faluban kiemelkedő helyen álló, napkeletnek forduló templom, amelyet régi katolikusok építettek Szent György vitéz és mártír tiszteletére, elhagyatottságra jutott. Eléggé magas és szilárd tornyát, valamint az épület néhány falát megtartotta, többet nem. A toronyban harang van. Temető van körülötte, ahová most is temetkeznek; minden felől nyitott és átjárható. Búcsúnapját az előbb említett szent napján ünnepélyesen, körmenettel tartják meg, olyannyira, hogy a mindenfelől összegyülekező nép néha ezer lelket is számlál. Az építkezés, a karbantartás, valamint a viasz, ostya és a bor biztosítása – még az áldozók számára is – a hívek feladata.
A plébániaházról, ennek javai és jövedelmei: A plébániaház csűrrel és elhanyagolt kerítésű kerttel, megújított épületeivel a templom fölött, észak felé esik. Északról Szép György jól megépített házával, délről pedig magával a templommal szomszédos. Az építtetés terhe és az egyéb dolgok biztosítása a hívek feladata.
A plébános: A licenciátus Selley Mihály, magyar nemzetiségű, Kövesd községből származik, végzett grammatista, 28 éves és ezt a feladatát három éve látja el.
A plébániabeliek száma Fölsőoszkóban 192, ezek közül nem katolikus 8.
Alsóoszkóban 95 lélek van, közülük nem katolikus 11.
(Latin nyelvű jegyzőkönyv a Szombathelyi Püspöki Levéltárban. Kazó István vasvári prépost 1697–98. évi egyházlátogatási jegyzőkönyve 670–673. o. A szerző fordítása.)

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT