9. MK – TERSZTYÁNSZKY MIHÁLYNAK [Szklabonya, 1870. március eleje]

Teljes szövegű keresés

9.
MKTERSZTYÁNSZKY MIHÁLYNAK
[Szklabonya, 1870. március eleje]
Arendorffer levelei Csiky Sanyihoz. [II.]
Tisztelt ház!… akarom mondani Kedvesek barátom édesch Misko lében!
Az én felséges druszám a IV. György anglus királyné (mer anglusoknál királyné a király) volt nadjon inkadozó phorcsa határozatlan természetű ember, akinek mikor reggel kitet[t]e fránya komornyik öltözködéskor asztalra két lajbit, nem tutta egész délig felöltözkönnyi, ab[b]an határozatlanságban, hodj melyiket vegye fel lajblikok közül.
Én iss údj vadjok.
Soká se nem tuttam felöltözkönnyi elhatározásba, mint felsíges druszám uram, és végre is úgy öltöztem phel; hodj a kék lajblit vettem magamra, és mentem Szen-Péterre.
Ha netalán talán tán tudnyi akarnát, hodj mért választottam kék lajblit, tudniillik Szen-Péterre menetelt, és nem edjebet, chát meg madjarázom:
Hát van nékem az apámmal kettőnknek csopán csak edjedöl edj ekvipázs, aki nekünk közös ügy, mint németnek madjarnak megvan.
Az apám német, én vadjom madjar…
Edj esztendőben, ahodj tesztelt Barátom uram, VII. Gergely pápa megcsinálta Kalendariomban vadjon háromszáz hatvanöt nap, abban a háromszáz hatvanöt napban apám használja ekvipázst, paritás szempontjából csopán háromszáz hatvan napik, és adja nekem belőle öt nap (hanem azért ekvipázs egyenlőn közös).
Hát ab[b]ól az enyim öt napból ma van az edjik.
Hát hodj kívánhatnál tőlem kedves Miskcho lében hodj én ma »djalog« menjek Ebeckre a plébánozs úr[r]al…
Én djalog! A kinek mai nap vadjon kocsija és szaladgálhatyja össze-vissza világban!…
Ösmersz természetemet.
Ha olan nap volna a kin két kocsival rendelkezek, bizomosan mondom neked, hodj »két kocsin« mennék Szent-Péterre s mint hodj mind a kettőn ülni lehetetlenség, hát a másikon legaláb csopán a pipaszáramat vitetnék.
Olan phorcsa ember vadjok.
A mi pedig il[l]eti elhatározást, – azt se nem lehet keresztül vinni, öregek nem akarták adnyi »indemn˙t˙t«!
Hanem mondom én Neked okosat.
Tudolsz mit? Én ma elküldöm kocsit vissza Szent Péterről és maradom ottan edj kis lutheranos levegőt (luftot) színyi egész szombat reg[g]elig; te megnézelsz ot[t]hon ócska protokolumot, melbe fekete betűkkel be szokot[t] lenni írva dolog nap, ha nem lesz dolog pénteken vadj szombaton, reg[g]el (nyolcig ott találsz) elgyüsz kocsin, ottand mulatunk edj kicsit, oztand én is haza gyüvök Veled (a kocsi bérnek felét én fizetem – szénát pedig ad vadj az pap, vadj a híres baloldali férfió, a Lehoczky, – amiről bizomosan meg vadjok bizomosodva ).
Chát kedves Miscko lében csak jöj[j]el bizomosan. Várnyi foglak.
Tegyél megh nekem azt a gyhönyörűségh khérlek alázatosan. Szeretném már veled kibeszélgetnyi magamat.
Edjébiránt még edjszer kérlek tigodat, s vadjok
Djördj Arendorffer
Nókrád medjei Arcz
U. i. Igazán jőjj el. Még ha dolgod van is, én több diplomátiai tehetséget ösmerek benned, sem hogy ne tudnád dologtalansággá változtatni. Quod erat, demonstrandum…

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages