6. MK – TERSZTYÁNSZKY MIHÁLYNAK [Szklabonya, 1870. február 16. és 23. között]

Teljes szövegű keresés

6.
MKTERSZTYÁNSZKY MIHÁLYNAK
[Szklabonya, 1870. február 16. és 23. között]
Kedves Sanyi pajtás!
Kaptam a »Szent Földről« írt leveledet: nem is levél volt az, hanem recept, mely tökéletesen kigyógyított a kétségbeesésből, mert éppen aznap hallottam Ebecken, hogy már zicher a házasság »M« [ilka] és »Gy« [ula] közt.
Azt fölösleges mondanom, hogy nyomban írtam Gusztinak egy recepisses levelet, mely azonban későn jutott Gyarmatra, mert az a marha […] postás sohasem szól be, mikor Gyarmatra megy. (A nyüstyit! annak a huncut Gorovénak, majd meginterpellálom érte…)
Gusztitól még semmi választ sem kaptam első levelemre, amit különben jó jelnek veszek: hátha maga jön.
Most azt megírtam, hogyha körülményei végképp nem engedik meg az idejövetelt, legalább levél útján tegyen rögtön határozott lépést.
Hanem barátom Sanyi, valamire mégis nem gondoltunk; ti. arra, hogy az az átkozott Guszti sem nem »báró«, sem nem »nemes ember«, sem nem »lutheránus«, tehát nincs rangja.
Mert ha Windisgrätz, jobboldali urambátyánk azt tartotta, hogy csak a bárón kezdődik az ember, az öreg Kubányi szerint bizonyosan a lutheránuson »végződik« az. (Ami azontúl jön, az már nem számíttatik embernek.)
Eh bien! Ha másképp nem lehet, a Guszti ki fog térni. Vagy a gyermekeket átengedi cakumpak az egyedül üdvezítő tót anyaszentegyháznak, azaz »unsere leutnak«. Egyébiránt bízzuk a csomó kioldását a sorsra.
Annyi azonban áll, hogy M[ilka] nem lesz a B[ende] Gyuláé; már ezt csak nem engedhetjük meg.
És vajon történhetik-e az meg »másképp«, amire mi azt határozzuk, hogy »így kell lenni«?…
Nem.
És bizonyára mondom neked, hogyha azt határoznók ma, miszerint megbuktatjuk a török birodalmat, holnap már Abdul Aziz szultán csibukja rosszabbul szelelne, mint szokott…
Nagy emberek vagyunk mi, Sanyi, csak az idő, a tizenkilencedik század kicsi hozzánk……
Most pedig, miután élőszóval elmondom, miként mulattam múlt csütörtökön a tisztelendő úrnál, pénteken Ebecken Mikolayéknál, vasárnap pedig Kürtösön (a két utóbbi helyen tökéletesen plűre estem), bezárom levelemet, azon kéréssel, hogy minél előbb értesíts kalandos körutadról, s azon szent ígérettel, hogy találkozásunkkor iszunk egyet, a nyüstit!
Huncut a német!
Barátod
Están

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages