A »NELLI-NELLI« • 1877 (29. kötet)

Teljes szövegű keresés

A »NELLI-NELLI« •
1877
(29. kötet)
Amióta megtudta, hogy házasember vagyok s nincs házam Pesten, elhajolt tőlem a szíve Emilhez. Az ő szíve hajlott el s mégis az én szívem csorbult könnyem is utána csordult
Nem is csoda; azt hiszem, annyi az udvarlója, mint amennyi hajszál szép fején. Egyik mulatságosabb, mint a másik. A Feri gyerek mennyre-földre esküszik, hogy él-hal érte, a hórihorgas Rezső pedig váltig bizonykodik, hogy neki ugyan nem kell, de azért odavan a bolondulásig. Én magam meg már olyan vékonyra száradtam ki a szerelmi búbánattól, mint a Prém József poézise, melyet a prózaírás tűjébe húzott immár és a Magyar Állam újdonságait fércelgeti vele. A többi udvarlóról nem is szólok. Ki az ördög győzné őket betűrendbe szedni, és elszámlálni érzelmeiket? Eszeveszett az valamennyi, ha a Nelli-Nellit látják.
A nyájas olvasó, aki ezt a bolondságot olvasni fogja, s otthon eladó lánya vagy nővére van, kit csak egyszerűen Birinek, Örzsinek, Marinak neveznek, joggal beleszólhat a dologba illendően megtudakolván tőlem, hogy ki adta nekem azt a just, hogy duplán tétessék ki nyomtatásba az ő keresztneve, mikor más keresztény lélekre egy keresztnév után is ráakadnak, és bizonyára még őfelsége a királyné is csak Erzsébet, nem pedig Erzsébet-Erzsébet.
Igaz a kérem; csakhogy nekünk olyan gyönyört okoz a Nelli név kimondása, hogy átkozott fukar fickóknak kellene lennünk, ha ezen gyönyör megkétszerzését megtagadnók magunktól.
Ő tehát Nelli-Nelli. Ettől nem tágítok, s ha az olvasónak is lefestem milyen szép, hiszem belenyugszik.
Még csak leány-palánta, alig múlt tizenöt éves. Naiv, gyermekes. Feri a termetéért imádja, mely olyan hajlékony, karcsú mint a nádszál; Emil a szemeiért rajong, melyek olyan égszínkékek, hogy a mennybolt színe látszik ízetlen utánzásnak mellettük. A hórihorgas Rezsőnek az orcái tetszenek, mert olyan szépek, mint a barackfa rózsaszín virága, és olyan puhák, melegek (ipsissima verba), mint a meleg cipó.
E drasztikus hasonlat után nekem magamnak semmi kedvem similéket mondani bájaira, egyszerűen kijelentem, hogy nekem mindene tetszik. Ha valami tagja nem olyan volna, amilyen, az egész Nelli-Nelli nem érne semmit.
De térjünk a dolog velejére. Ez a Feri gyerek a legagyafurtabb fickó köztünk. Spekuláns fő. Egy félhavi udvarlás után alkalmasint reményekkel kecsegtethetvén magát, egy részvénytársaságot gründolt a Nellike meghódítására. Mindnyájan tagjai lettünk.
Az általa kidolgozott s általunk elfogadott alapszabályokból idézek nehány §-t, amennyi éppen szükséges a társulat megértésére:
VERS
1. §. A társulat célja: a Nelli-Nelli meghódítása.
2. §. Hogy az, aki először bírni fogja, meg is tarthassa: alaptőkéről szükséges gondoskodni.
3. §. Minden részvényes tartozik tehát hetenkint öt forintot fizetni e célra a társulat pénztárába.
/VERS
Még a 37-ik kacsot szükséges idéznem, mely így hangzott:
VERS
Nem részvényes udvarló eltávolításáról a társulat gondoskodik.
/VERS
Így aztán meglettünk volna szépen. Napról napra mondhattuk a muszkákkal: minden jól megy. A vad leánykából szelíd bárányka lett, napról napra nyájasabb, simulékonyabb. Kezét meg hagyta fogni, arcát megengedte simogatni, sőt már vége felé szép selyemhajával is játszhatott egy-egy vakmerő kéz szentségtelen ujja.
De ez egyensúly mégsem lett megzavarva. Az akciók egyformán állottak, bár az eldöntés napja már nem látszott messze lenni. Egyszer egyikünket, másszor másikunkat tüntetett ki. Ki lesz a szerencsés, boldog isten tudja. Hátha a furfangos Feri gyerek ez egyszer más számára gründolta az alaptőkét? Homályos írás az, ami a női szívben van. Ami B-nek látszott ma, A kerekedhetik belőle holnap.
A részvénytársulat azonban szilárdul állt, mint a Sion, a befizetések hónapok óta pontosan történtek s a létföltétel meg nem lett ingatva semmi által.
Még Nelli-Nellit ugyan senki sem bírja, de biztos, hogy már nem sokáig marad res nullius, mert a megszelídítés volt a főmunka, az pedig be van fejezve. Olyan új nevelésben részesítettük, hogy egész öröm volt elnézni, mennyi élvezettel olvassa Kock frivol regényeit s nézi a kankánt a népszínházban. Aztán idegen ember hozzá sem férhetett: minélfogva matematikai igazsággá izmosodott, hogy valamelyik közülünk nyeri el Nelli-Nellit és a begyűlt alaptőkét.
Képzelhető, hogy ily körülmények mellett mekkora nagy lehetett a verseny. Nem is igyekszem leírni; a derék, nemes célú részvénytársulatnak csak szégyenére válnék azon különféle fogások és mesterkélések nyilvánosságra hozatala, melyekhez annak egyes tagjai nem átallottak nyúlni, hogy az egyre értékesebb szívecskét elhódítsák.
A múlt napokban a helyzet mindinkább feszültebb lett. A megoldás közelsége a levegőben látszott függni.
A jövőt rózsás színben látta mindenki.
Nelli-Nelli szokatlan jókedvű lett és szokatlanul nyájasan mosolygott, ugrált örömében, madarat lehetett vele fogatni
Szentnek látszott, hogy szerelmes valakibe.
Most már csak az a kérdés, kibe?
Megdöbbenve találgattuk.
Honnan, miért van most mindig olyan jó kedve, Nellim-Nellim? kérdém egy estén, midőn mindnyájan összegyűlve a Nelliék kerek asztalánál ültünk.
Hát nem tudják? Azért, mert beteljesült a vágyam: színésznő lettem. Beállottam a karba a Népszínháznál.
Szent isten! Mikor?
Már egy hét előtt.
Hallgatva néztünk össze. Feri fanyarul mondá: Megehetjük a részvénytársulatunkat. Most már a Nelli-Nelli a mindnyájunké.
U. I. A begyűlt pénzt elküldjük a muszka sebesülteknek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages