saláta

Teljes szövegű keresés

saláta: változatos alapanyagokból, többféle módon készíthető hideg étel. Az ételforma étrendi szerepe a regionális táplálkozási hagyományokban eltérő. Nálunk a saláta falusi és városi konyhán egyaránt egy főétel kiegészítője. Ebben a formában a parasztkonyhán fontos volt a savanyú káposzta és a kovászos uborka. Ezek a legszegényebb rétegeknél előfordultak szükségből önálló ételként. Ugyanők ettek nyers hagymát, nyers uborkát, tarlórépát (csak kenyérrel) nehéz mezei munkában is. A nyers és főtt főzeléknövényekből olajosan vagy savanyúan készített saláta környezetünkben osztrák–D-német területen és a Balkánon a hagyományos paraszti táplálkozás gyakori önálló étele. Többtagú ételsor külön fogásaként, ill. a (nem szegényes) étkezés egyetlen ételeként régóta rendszeresen szerepel. Saláta étel hasonló módon nálunk a Ny-dunántúli határsávban szokásos.
Kisbán Eszter

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem