sajtóbor, sajtolás bor, sajtolt bor, sutulás

Teljes szövegű keresés

sajtóbor, sajtolás bor, sajtolt bor, sutulás: 1. a színlé leeresztése után megmaradó törkölyből sajtolás útján nyert must, ill. bor neve. A sajtóbort általában gyengébb minőségűnek tartják a színlénél, ezért egyes minőségi fehér bort termő vidékeken nem szokás azzal összevegyíteni. Kisebb alkoholtartalma és fanyar íze miatt helyenként vízzel összekeverve nyári italként fogyasztják. – 2. A 17. sz.-ban Regéc vidékén szokásos járulékos földesúri adó. A dézsma ( bordézsma) kivétele után megmaradó minden száz köböl bor után a földesúrnak járó 2–2 köböl bor neve. ( még: ászok) – Irod. I. Rákóczi György birtokainak gazdasági iratai (1631–1648) (Sajtó alá rendezte Makkai László, Bp., 1954).
Égető Melinda

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem