Lakatos Sándor,

Teljes szövegű keresés

Lakatos Sándor,
hirlapíró, L, Mihály városi tiszviselő és Kovács Róza fia, szül. 1870. jan. 21. Szegeden, hol a gymnasium elvégzése után 1889-ben a budapesti egyetem bölcseleti fakultására iratkozott be, melyet hét félévig látogatott; néhány hónapig nevelősködött; azután egy ideig a Magyar Mesemondó cz. kormány támogatásával megindított irodalmi vállalat munkatársa volt és több füzet népes verset, nótát, elbeszélést írt, eleinte Hargitay Lajos, utóbb saját neve alatt. 1890-ben a Kis Ujság politikai napilaphoz került a hírrovat vezetőjének. 1891-ben Verhovay Gyula Független Ujság cz. politikai napilapjához ment és a főváros közigazgatása ellen megjelent támadó czikkeivel vonta magára a figyelmet. A hírlap bukása (nov. 8.) után Aradra szerződött az Alföld mérsékelt ellenzéki napilap főmunkatársának; írt ujdonságot, croquist, tárczát és egyéb czikket. 1892. nyarán ismét Budapesten a M. Hirlapnál és az Egyetértésnél dolgozott; ez utóbbinak az év őrsén ő volt a reeportere; ekkor folyt a Hentzi- és a budai 1848–49. honvédemlékszobor-ügy. 1893-ban a Hazánk politikai napilaphoz szerződtették mint hírrovatvezetőt és országgyűlési tudósítót. 1894–95-ben a szegedi 5. gyalogezredben szolgált mint önkéntes; ebből az időből 15–20 baka-története jelent meg tőle különböző fővárosi lapban. Katonáskodása után ismét a Hazánknál működött, majd a Hircsarnok cz. kőnyomatú lapnál. 1898-ban az Országos Hirlap munkatársa lett, mint a fővárosi ügyek referense s itt dolgozott a lap megszüntéig; 1899 óta állandóan a Magyar Nemzetnél működik.
Költeményeket írt a Képes Családi Lapokba (1888); czikkei a fővárosi lapokban, így a Független Ujságban (1896. 52. sz. Karácsony a kaszárnyában), a Rudolf Emlék-Albumban(1897. Baka történet) sat.
Munkái:
1. Vásárhelyi Nóták. Bpest, év n. (Nóták, Historiák 80.)
2. Csöngölei Nóták. U. ott, év n. (Nóták, Historiák 83.)
3. Aradi nóták. Budapest, év n. (Nóták, Historiák 132.)
4. Nóták a «Lassan csöpög» csárdából. U. ott, év n. (Nóták, Historiák 133.)
Szerkeszti a Népjog cz. politikai hetilapot 1899. ápr. 16. óta.
Rudolf Emlék-Album. Bpest, 1897. arczk. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem