Kvassay Ferencz

Teljes szövegű keresés

Kvassay Ferencz (kvassói és brogyányi),
földbirtokos és egy ideig főszolgabiró, szül. 1810. júl. 24. Brogyánban (Barsm.); az 1848–49. szabadságharcz után, mely alatt nemzetőrtiszt volt, nyolcz évnél tovább tartózkodott Angolországban és Amerikában. Visszautaztában hajótörést szenvedett, de megmenekült. Ő volt egyike az elsőknek, kik a magyar borokat a külfölddel és távolabbi világrészekkel megismertették. Külföldön való tartózkodása alatt ismerkedett meg Ruspoli herczeggel, ki gróf Esterházy-leányt bírt feleségül; ez felkérte Kvassayt az erdélyi Esterházy-birtokok ügyének rendezésére s ezért Erdélybe ment, hol az Eszterházy-család uradalmi igazgatója volt. Meghalt 1875. márcz. 25. Kolozsvárt.
Angolra fordította Kisfaludy Sándor Himfy szerelmeinek több dalát, Vörösmarty és Petőfi néhány hazafias költeményét, melyek az angol lapokban jelentek meg, és Grillparzer Ahnfrau cz. tragédiáját (Utóbbinak kézirata fiánál K. Edénél, kinél szintén kéziratban megvan: Sketches of my journey trough England und America cz. munkája.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem