Fülöp Géza,

Teljes szövegű keresés

Fülöp Géza,
ev. ref. lelkész, F. S. kézdi-vásárhelyi birtokos és Papp Róza fia, szül. 1847. febr. 7. Szászvároson; iskoláit nagyatyja Papp István mellett a szászvárosi kollegiumban kezdte s 1862-ben a nagy-enyedi főiskolában végezte a theologiával együtt; 1871. jan. a zürichi egyetemre ment. Azon év végén nagyenyedi pappá választották meg, hol 1872. jan. 7. tartotta beköszöntőjét; 1875. okt. Sepsi-Szent-Györgyre vitték papnak. 1878. márcz. 3. a szászvárosi ref. egyházközség a második lelkészi állomásra választotta meg. Lelkészi hivatala mellett a ref. főgymnasiumban is tanított mint tiszteletbeli tanár, díj nélkűl. A városi közügyekben is tevékeny részt vett és a szász nemzeti gyűlésnek is tagja volt. Meghalt 1890. máj. 17. Szászvároson.
Czikkeket irt a kolozsvári Protestáns Közlönybe; egyházi beszéde: A legjobb kivánság, a Prédikátori Tárban (Kolozsvár, 1872. II.)
Leveleit és önvallomásait közölte az Ellenzék (1890. 117., 122., 124. sz., hol bő életrajza is van).
Dombi Lajos szives közlése és gyászjelentés.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem