Ojtó,

Teljes szövegű keresés

Ojtó, az az anyag, melylyel az édes tejet sajtkészítés végett megaltatják. E célra régebben különböző növények kivonatát, újabban azonban csak a szopós borju vagy kivételesen bárány és szopós kecske ojtógyomrának a kivonatát használják. Az O.-t ugy készytik, hogy lehetőleg fiatal szopós borjuk ojtógyomárát fölületesen megtisztítván, megszárítják és néhány hónapig heverni hagyják; azután cm.nagyságu négyszögletes darabokra aprítják fel, s néhány napig sós vizzel vagy savanyu savóval kilúgozzák s a leszűrt folyadékot bórsavval konzerválják. Némyel sajtosok azonban u.n.ojtóporral altatják meg a tejet, melyet az ojtógyomor megőrlése által nyernek. Az O. ereje nagyon változik, s főleg attól függ, hogy mennyi folyadékkal lúgozzák ki az ojtógyomrot. A kereskedésben vásárolható O., mely gyárilag állíttatik elő, többnyire 10,000-szer annyi tejet képes megaltatni, ellenben a sajtosok csak oly gyenge O.-t tudnak készíteni, melylyel néhány százszor annyi tej altatható meg, mint amennyi az O. Jobb sajtkészítő helyeken ezért most már csak kereskedelmi O.-t (O.-esszenciát) használnak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem