Macerálás

Teljes szövegű keresés

Macerálás (lat., macerare a. m. puhítani, lágyítani, gyöngíteni szótól), a gyógyszerészetben valamely szilárd anyagnak hosszabb ideig való kezelése közönséges hőmérséknél valamely folyadékkal (viz, szesz, ecet stb.), hogy belőle oldékony anyagokat, melyek magasabb hőnél szétbomlanának, kivonjunk (u. n. hideg infusum, l. Illatos szerek). A szövettanban M. alatt a szövetek puhítását, lágyítását értjük bizonyos folyadékokban, hogy ezáltal a sejteket különválaszthassuk. A viznek maceráló hatásával foglalkozik a vizből kifogott tetemeken a törvényszéki orvostan.A köztakaró hámja fellágyul p. a kézen és főleg a láb sarkán, ahol szürkés-fehér vakolatszerü szétkenhető péppé lesz; vagy az egész hám kesztyüujjszerüleg válik le az ujjakról; a haj kihull, miáltal a fej (mint p. a tiszaeszlári esetben) borotváltnak látszhatik. Ugyancsak M.-t szenvednek az anyaméhben elhalt s ott hosszabb-rövidebb ideig visszatartott magzatok, melyeknem mennek át a méhen belül bűzös rothadásba, csak a magzatviz által szenvednek felázást. A viznek, főleg a melegebbnek, ezen áztató, puhító hatását használják az anatomiában csontvázak előállítására, hol a lágy részek maradékait u. n. macerálókészülékekben (vizes kádak) áztatják le.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem