Gabonatermelés.

Teljes szövegű keresés

Gabonatermelés. A mezőgazdaságnak kétségtelenül legfontosabb ága a G. Ennek évenkénti megállapítása egyik legnevezetesebb feladata a statisztikának, miután a termelésnek nagy befolyása van a gabonaárakra, a gabonaforgalomra és a népek élelmezésére. Magyarország összes területének, a legutóbbi kataszteri felvételek szerint 94,49%-a szolgál gazdasági termelésre és ebből 41,97% szántóföld. Magyarország lakosságából az 1890. évi népszámlálás szerint 4.447,088 foglalkozik közvetlenül mezőgazdasággal, de a G. ezenkivül közvetve az egész népességre kihat. Hazánkban a szántöföldnek soha sincs egész területre bevetve, évenként bizonyos százaléka, - 1892-ben 14,99% - ugarnak marad. A G. Magyarországon - Horvát-Szlavonország nélkül - a következő volt 1892-ben:
A G.-ra nézve legfontosabb államok összes termése 1892-ben a főbb terményekre nézve a következő volt millió hektoliterekben:
A csillaggal jelölt számok az előző évekre vonatkoznak. A legnevezetesebb gabonafaj a buza; ebből a világ egész termésének jóval több mint felét Európa termeli. Magyarország az európai buzatermelők sorában a harmadik, az öt világrész valamennyi országa között pedig az ötödik helyet foglalja el.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT