Áztató,

Teljes szövegű keresés

Áztató, a malátának feldolgozandó gabonafélék vízben való áztatására szolgál, amelyben azok a csirázásra szükséges vizmennyiséget magukba felszívják. Az Á.-k fából; falazatból v. vasból készülnek. Faáztatók nem célszerüek, mert a víz által oldottszerves részek a fa pórusaiba behatolnak és rothadást okoznak. A falazott Á.-kat téglából rakják és belől-kivül cementtel vakolják. A frissítő vizet alulról kell levezetni és célszerü, ha a cső betorkolása fölött 5-10 cm. magasságban lyukgatott rézpléhfeneket helyezünk el. Vasáztatók kovácsolt vaslemezből hengeralakura készülnek és belülről fénymázzal vannak bevonva. Az alul kúpos fenék kifolyó nyilása kengyellel leszoritott lappal vagy ventillel van zárva. Schleifenheimer ily edények közepébe kavaró karokkal biró lyukgatott csövet helyez, mely alul szabadon támaszkodik az öntöttvas záró részre, fölül pedig emelőkarral vagy csiga körül futó lánccal kiemelhető. midőn az ázott árpát leereszteni akarjuk. Hackmann vasáztatója négyszögletes lapos v. gulaalaku fenékkel bir és benne körülfutó csővezeték van elhelyezve,-melynek lyukain át komprimált levegő vezethető az ázott gabona közé, miáltal a gabona folytonos mozgásban tartatik. Az áztatás ideje az évszak, a víz hőfoka és a gabona minősége szerint 2--3 napig tart és átlag minden 100 kg. gabonára körülbelül 300 liter áztató ürtartalom szükséges. Á.-nak neveztetik az a földbe ásott gödör, vagy különböző módon kifalazott és felszerelt vagy természetes vizmedence is mely a kender és len áztatására szolgál. L. Áztatás.

Áztató.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages