LEÁNY

Teljes szövegű keresés

LEÁNY, (le-ány) azon néhány származékhoz tartozik, melyek a fenhangu, vagyis éles ö-vel biró gyököt alhangu képzővel egyesítik; fn. tt. leány-t, tb. ~ok, harm. szr. ~a. Kicsinyezve, leányka, leányocs-ka. Nyitravölgyében leánycsika is. Némely kiejtések szerént: lány vagy lyány. 1) Nőszemély, ki még soha férjhez nem ment. Ezen értelemben ellentéte: asszony, né, feleség. Kis, nagy fiatal, vén leány. Eladó, férjhez menő, hajadon leány. Szűz leány, megesett leány. Árva, mostoha leány. Szegény, gazdag leány. Gazdag leánynak bőjtben is esik farsangja (Km.). Kényes leány. Ahol nyájas az anya, kényes lesz a leánya (Km.). Kérkedékeny leány, tudod tánczban mint jár (Km.). Nyalka leány, apácza; rongyos nadrág, nádpálcza (Km.). Megérdemli a koszorút, mint a szűz leány. Tánczos leányból ritkán válik jámbor asszony (Km.). Várt leány várat nyer. (Km.). Lónak, lúdnak, leánynak nem mindig jó hinni (Km.). Párosúl bizonyos állapotot jelentő szókkal is, mint nyoszolóleány, a menyasszony barátnéja s kísérője; szolgálóleány, szobaleány, kéjleány vagy örömleány szépítve ‘kurva’ helyett. 2) Szélesb ért. nemzedéki viszonyra vonatkozva, mely a szülék és magzataik között létezik, am. a szülék nő magzata, mely értelemben minden nő leány, ha férjnél van is. Ellentéte: fi v. fiú. Egy fia és három leánya van. Azt sem tudja, fi-e, (fiú-e) vagy leány (Km.). Oly vén ember, hogy már vénasszony leánya van. V. ö. FI.
Mi e szó eredeti értelmét illeti, valószinü, hogy gyöke le, az ány pedig oly képző, mint a hiány, v. heány szókban, s minthogy vastaghangu képzőt vett fel, a gyök hangzója nem nyilt, hanem éles ë, mely rendszerent az i-vel szokott fölcseréltetni, minélfogva leány annyi volna, mint liány, melynek li gyöke a libeg, lidércz, libócz, libánczol, lifeg, szókban élénk könnyü mozgást jelent. Hihető, hogy az ős magyar ezen élénk, fürge tulajdonságáról nevezte el gyermekeit, s ebből fejthetni meg, hogy a fiatal férfi neve legény oly hasonló a leány szóhoz. A törökben mindkettő: oghlan, megkülönböztetésül a fiú er (férfi) oghlan, a leány kïz (szűz) oghlan. A mondott értelmezésre mutatnak a következő hasonnevek is, nevezetesen a leányokra nézve: czafra, czafrinka, csafrinka, lotyó. A legényekre nézve: suhancz, suttyó, fïczkó, ficsór, siheder, melyekben szintén élénk mozgás az alapfogalom. A kis madarak között is a legmozgékonyabb, t. i. a billegény v. barázdabillegető, népies nyelven: leánymadár v. leánykamadár. V. ö. LEGÉNY.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages