valamint

Teljes szövegű keresés

valamint határozószó (határozatlan és vonatkozó) és kötőszó
I. határozószó, határozatlan (elavult) <Gyak. a valahogy határozószóval állandósult kapcsolatot alkotva:> valahogy (I. 1).  Ezeket, valamint s valahogy, de oly formán fejtegetik s értik, hogy az bötü helyén maradgyon. (Pázmány Péter)
II. határozószó, vonatkozó (kötőszóként)
1. <Hasonlításban, főleg hosszabb mondatokban, egyfokúak összehasonlítására; rendsz. főmondatbeli úgy, éppúgy, ugyanúgy, azonképpen mutató szókkal párhuzamban:> amint, ahogy.  Valamint a három napkeleti királyt A csillag, ugy kísért engem a szerelem. (Petőfi Sándor) De te, gyermek-özvegy, Szigfrid után sírtál, | Másnak szerelemre soha meg se’ nyiltál, Valamint a bimbó vissza ölét zárja, Ha koránhév napnak elhagyta sugárja. (Arany János) S úgy láttalak itt [hitvesem] a kigyúlt egekben, | klasszikus szóval, valamint a régi, | őrködő anyát, szigorú szemölddel, | bús koszorúval. (Kosztolányi Dezső) || a. <A hasonlítás mozzanatának némi háttérbe szorulásával, az azonosítás, párhuzamba állítás jelölésére:> nemcsak (hogy), … hanem ugyanúgy …  Megfogadtuk, hogy valamint egy napon és egy órában pillantottuk meg a világot, azonképpen egy napon és egy órában fogunk meghalni. (Kosztolányi Dezső)
2. (régies) <A cselekvés módjának hasonlításában, gyak. egy szóval v. szókapcsolattal kifejezett hasonlónak bevezetésére:> mint (I. A. 1, 3).  Csak úgy bánnak az emberrel [a fejedelmek], valamint a citronnal [= citrommal], amelyből a levét kifacsarván, azután elvetik. (Mikes Kelemen)
3. <A mellékmondatban megjelölt módra utalva, a hasonlítás mozzanatának háttérbe szorulásával:> ahogy, amint.  Hajlamodat s természetedet, valamint tetszik, magyarázd meg. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)
4. <A mellékmondatban megjelölt fokra, mértékre utalva.> Valamint (csak): ahogy (csak), amennyire (csak).  A megijedt hóbortos embert, … | … csapold meg, valamint csak teheted. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)
III. kötőszó <A hasonlító érték bizonyos fokú háttérbe szorulásával.>
1. (elavult, irodalmi nyelvben) <Olyan szó v. szókapcsolat előtt, amely a főmondat alanyának v. tárgyának azt a minőségét határozza meg, amelyben azt tekinteni kell v. lehet; a főmondatban gyak. úgy mutató határozószóval; a -ként rag értékével:> mint (I. II. A, 1).  Mielőtt még tudtad [a szerelmet], igazán tanultad: Úgy kelle siratnod valamint elmultat. (Arany János)
2. (irodalmi nyelvben) <A főmondatbeli úgy mutató szóval páros kapcsoló kötőszót alkotva:> Valamint…. úgy … (is); v. (ritka) úgy …, valamint …: mind … mind …; … is, … is. Valamint a fizika, úgy a kémia is rendkívül fontos a mai ipar számára.  A törvényhozási jogot valamint mi nem kívánjuk más országokra nézve semmi részben gyakorolni, úgy Magyarországra nézve azt a magyar királyon kívül senkivel mással meg nem oszthatjuk. (Deák Ferenc) Hja, bizony keresett emberré vált az idén úgy a kályhásmester Plesán József, valamint Kripuska, a szűcs. (Mikszáth Kálmán)
3. (hivatalos) <Felsorolásban az utolsó tag előtt:> továbbá. Megjelentek: az elnök, az alelnökök, a titkár, valamint a tagok közül többen.
4. <Toldásszerűen kapcsolt mondatrész bevezetésére:> azonkívül, úgyszintén; és.  Púderezett arcán a frissen odacsapott rizspornak a körvonalai is meglátszottak, valamint a szeme szögletében a hervadás hajszálvékonyságú vonalkái. (Krúdy Gyula) A császár … még nem volt teljesen felöltözködve. Hiányoztak a rendjelek fehér ezredesi kabátjáról, valamint a piros szalag. (Krúdy Gyula)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem