ügyeskedik

Teljes szövegű keresés

ügyeskedik [e-ë] tárgyatlan ige -tem, -ett [e, ë], -jék (-jen) [ë]
1. Ügyesen viselkedik, így végzi munkáját, feladatát, ill. keres megoldást vmely helyzetben. Ott ügyeskedik a gép körül. Addig-addig ügyeskedett, míg végül bejutott.  Apám integetett a szemeivel …, hogy ügyeskedjem. (Tolnai Lajos)
2. (rosszalló) Ravasz ügyességgel tevékenykedik. Ügyeskedik vki körül: szolgálatkészen tevékenykedik (vki körül), hogy buzgóságával, ügyességével felhívja magára a figyelmet. Hiába ügyeskedett, megbukott. Sokan még mindig a régi rend érdekében ügyeskedtek. Addig ügyeskedett a főnök körül, amíg ki nem nevezték.  Ágoston uram a főbíró … körül ügyeskedett. (Mikszáth Kálmán) || a. (ritka, gúnyos) Az ügyes embert igyekszik játszani; ügyességét akarja kérkedőn megmutatni, ügyes magatartással akar érvényesülni. Csak ne ügyeskedj, mert a végén orra esel!
Igekötős igék: elügyeskedik; kiügyeskedik; összeügyeskedik.
ügyeskedés; ügyeskedő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem