ügyel

Teljes szövegű keresés

ügyel [e] ige -t, -jen [ë]
I. tárgyatlan (kissé választékos) Szemmel tartva v. más módon ellenőrizve, ill. bizonyos előírás, tanács szerint vigyáz vkire, vmire, hogy vele kapcs. kár, sérelem, hiba ne következzék be. Ügyel a rímekre; ügyel magára. Ügyelj a gyerekre! Ügyelj a tisztaságra!  Gondolatim … Ha jőnek, eljátszom velek, Ábránd s szivarfüst közt, – azonban Órámra-mimre ügyelek. (Arany János) Német kisasszony ügyel a három … csemetére. (Kosztolányi Dezső) || a. tárgyatlan (rendsz. mellékmondattal) (kissé választékos) Figyelmét erősen, hosszan tartóan összpontosítva vigyáz vmire. Csak arra ügyelj, hogy el ne essél! Ügyelj, hogy meg ne csaljanak!
2. tárgyatlan (választékos) Figyel, vigyáz vkire, hogy mit csinál; megfigyeli. Ügyel a betegnek minden mozdulatára.  Kémeket fogadtak, akik titkon ügyeljenek az Ancsurára, s elejtett szavait megvigyek. (Mikszáth Kálmán) Hedvig ügyelt a takarítóasszonyra, hogy a képekről a port tiszta ruhával gyöngéden veregesse le. (Gárdonyi Géza)
3. tárgyatlan (választékos) Figyelmével vki, vmi felé fordul, odahallgat, szavaira figyel. Ügyel a tanítóra. Ügyelj arra, amit mondok! Ne ügyelj a lármára!  Ügyelj szavamra és felejtsd el őt. (Vörösmarty MihályShakespeare-fordítás) El akarták hívni: várják az ebédnél; Hanem ő nem mozdúlt, nem ügyelt a szóra. (Arany János)
4. tárgyatlan (kissé választékos) Figyelembe vesz, észrevesz vkit, vmit, ügyet vet rá; valamelyest törődik vkivel, vmivel. Senki se ügyel rá.  Lillán kívűl egyébre Elmém ügyelni nem tud. (Csokonai Vitéz Mihály) Ahol senki sem ügyelt reám, megszöktem a vadásztársaságtól. (Mikszáth Kálmán)
5. tárgyatlan (film, színház) Színházban, műsoros rendezvényen az ügyelő szerepét tölti be. Ma ki ügyel? Az Othelló előadásán te ügyelsz. || a. tárgyatlan (bizalmas) <Egészségügyi intézetben, kórházban> ügyeletet tart. Ma éjszaka Kozma doktor ügyel.
6. tárgyatlan (ritka, iskolai) Az írásbeli munkák szabályos menetére v. tízpercben a folyosó rendjére vigyáz, felügyel. A második szünetben Kovács kolléga ügyel. A magyar írásbelin a legszigorúbb tanárok ügyeltek.
7. tárgyas (népies) Szemmel tart, vigyázat, ügyelet alatt tart vkit, vmit; figyel, vigyáz rá. Ügyeld a tüzet, hogy el ne aludjék.  Valami … rokonnő ügyelte a temetés alatt a házat. (Tolnai Lajos) || a. tárgyas (tájszó) Ügyel vmit: vigyáz vmire, figyelemmel van rá.  No hát eleinte szemesen ügyeljed, Hogy el ne szorítsa közös ülőhelyed. (Arany János)
Igekötős igék: felügyel.
ügyelés; ügyelhető; ügyelhet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages