úszó

Teljes szövegű keresés

úszó melléknév és főnév
1. melléknév Olyan, aki, ami úszik. Úszó dokk ; úszó jéghegy; a folyóban úszó fa, gyermek, hal; a vízen úszó csónak; ködben úszó hegyormok; könnyben, vérben úszó szem; adósságban úszó ember.  A hold bujkál úszó fellegekben. (Vörösmarty Mihály) Bog, tüske vérzi homlokom: De könnyben úszó, nagy szemekkel A boldogságról álmodom. (Komjáthy Jenő) Kibontott úszó haja … olyan volt …, mintha aranyfelhővé lett búzakéve lenne. (Mikszáth Kálmán) || a. Úszósporttal kapcsolatos, rá vonatkozó. Úszó gyakorlatok, mozdulatok.
II. főnév -t, -ja
1. Az a személy, aki éppen úszik, ill. aki az úszás sportját űzi. Gyakorlott, válogatott úszó. Úszóink sikert arattak a nemzetközi versenyben.  A kor folyam, mely visz, vagy elmerít, Uszója, nem vezére, az egyén. (Madách Imre) Nagy úszó volt … és úgy kérték, ne menj bele [a vízbe] … Bizony nem is jött ki többet. (Móricz Zsigmond) A szép uszó … élvezte a nap | becézését a tükrös hab alatt. (Szabó Lőrinc)
2. (állattan) A halnak a vízben való helyváltoztatásra alkalmas végtagja; uszony. Fark alatti, páros, páratlan úszó.
Szóösszetétel(ek): 1. úszóbója; úszódressz; úszóképesség; úszólecke; úszómadár; úszómérkőzés; úszóöv; úszósapka; úszósport; úszószövetség; úszótempó; 2. félszegúszó; hölgyúszó; szabadúszó.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT