ujjnyi

Teljes szövegű keresés

ujjnyi melléknév és főnév
I. melléknév
1. (rendsz. számnévi jelzővel) Kb. olyan vastag, széles, hosszú, magas v. mély, mint egy felnőtt személy (mutató v. középső) ujjának átlagos szélessége, ill. vastagsága (kb. 1,5 cm), kb. annak megfelelő. Ujjnyi (széles) felhajtás; ujjnyi vékony kolbász; ujjnyi hézag; ujjnyi mélyen a lábába ment egy tüske.
2. <Kisebb edényben levő folyadékból> ilyen magasságot kitevő mennyiségű. Csak egy ujjnyi bort ivott.  A szomszédné a gangon kiabál, | hogy tőlünk sose kapja vissza már | az ujjnyi kevés lámpaolajat. (József Attila)
3. (gyak. túlzó v. rosszalló) Ujjnyi vastag(on): a szokottnál v. a szükségesnél sokkal vastagabb(an); rendkívül, feltűnő(en), szokatlanul vastag(on). Ujjnyi vastag a por vmin. Ujjnyi vastagon keni a mézet a kenyérre.  Fesse bár magát ujjnyi vastagon, erre jut az arca [= a sírban elenyészik]. (Arany JánosShakespeare-fordítás) [A deszkaépület] sártapasztékán ujjnyi vastagon állt a dér. (Jókai Mór)
4. (ritka) Kb. olyan hosszú, mint egy átlagos felnőtt ember (mutató v. középső) ujja (7–9 cm). (Egy) ujjnyi hosszú drót; egy ujjnyi kolbászdarab.
II. főnév -t (csak egyes számban; rendsz. ragos alakokban, főleg határozóként) Ilyen méret, ekkora nagyság, távolság, mennyiség (vmiből). Két ujjnyira; három ujjnyival szélesebb. Csak egy ujjnyit v. (ritka) csak ujjnyit öntött a pohárba.  Mi lesz itt? – kérdé… egy vén púpos ember, ujjnyira nyírt szürke hajjal. (Tolnai Lajos)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem