ugródeszka

Teljes szövegű keresés

ugródeszka főnév
1. (sport) Tornászati segédeszköz, amely némely gyakorlatban arra haszn., hogy az ugró lendületet vehessen, ill. kaphasson.  Vannak hebehurgya és szeles emberek, akik magasugrásnál… nagy svungot vesznek, rádobbantanak az ugródeszkára,… és gyakran leverik a mércét. (Karinthy Frigyes) Számtalanszor nekibátorodott az ugródeszkának, de mindannyiszor megállt újra. (Nagy Lajos)
2. (sport) Emelvényre v. a medence szélére szerelt, ill. az ugrótoronyból a víz fölé kinyúló hajlékony, rugalmas deszka, amelyről a fürdőzők, ill. a műugrók a vízbe ugranak; trambulin. Nagyot dobbantott az ugródeszkán.  Fejest ugrik…, | pattog ezer bugyborék, reng az ugródeszka. (Babits Mihály)
3. (átvitt értelemben) Az, amit, (ritka) akit vki a maga rendsz. önző céljainak elérésére csak eszközül használ föl, de tovább nem törődik vele. Vki ugródeszkának v. ugródeszkául használ föl vmit, (ritka); vkit vmi; (ritka) vki ugródeszkául szolgál vki számára*: ugródeszka számára, ugródeszkául használja fel; vmi, ritk. vki vkinek v. vminek az ugródeszkájává lesz.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
ugródeszkás.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT