tröszt

Teljes szövegű keresés

tröszt főnév -öt, -je [e]
1. (közgazdaságtan) A tőkés monopóliumok egyik legfejlettebb formája: azonos jellegű ipari v. kereskedelmi vállalatoknak szoros egyesülése; a vállalatok elvesztik önállóságukat, közös igazgatóság irányítja őket a verseny kiküszöbölése és a lehető legnagyobb haszon biztosítása végett. Nagy trösztök először Észak-Amerikában alakultak. A nemzetközi trösztök felosztják egymás között a külföldi piacokat.
2. (közgazdaságtan, 1945 után) <A Szovjetunióban és a népi demokráciákban> azonos termelési v. kereskedelmi ághoz tartozó vállalatok (helyi v. körzeti) egyesülése, ill. központi szervezete; régebben: ipari központ. Közép-dunántúli szénbányászati tröszt; építőipari, vendéglátó ipari tröszt; a műtrágya-értékesítő vállalatok trösztje; a tröszt igazgatója, főkönyvelője. || a. Ennek hivatali épülete, helyiségei. Fenn járt a trösztben. || b. A tröszt (2) dolgozói. Az egész tröszt örült a vándorzászlónak.
Szóösszetétel(ek): 1. trösztalakítás; trösztsajtó; trösztvezér; 2. agytröszt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages