rajzik

Teljes szövegű keresés

rajzik tárgyatlan ige (-ok), (-ol) -ott; -ana, (rajozna); -ani, (ritka) rajozik (főleg 3. személyben, felszólító mód nem haszn.)
1. <Méhcsalád túlnépesedés esetén> kettéoszlóban van úgy, hogy belőle egy raj új család alapítása végett elhagyja a kaptárt v. a kast. Rajzik a méhcsalád. || a. <Más rovar, kül. lepke v. bogárfajta> tömegesen megjelenik v. nagyobb csapatban ide-oda szálldos. A marhabögöly nyáron rajzik.  Ismerem ezt a pillangófélét … Mikor a nap már lehajlóban van, ott rajzanak az erdő tisztásain. (Gárdonyi Géza)
2. <Emberek v. nem kötött pályán mozgó járművek (kül. kerékpárok) rendezetlen tömege> nagy csoportokban özönlik v. határozott cél nélkül ide-oda megy, jár. Néptömeg rajzik az utcákon. A csónakok százai rajzottak a vízen.  A kocsma körül egy búcsús sereg rajzik. (Gárdonyi Géza) || b. <Sok ember> vki körül gyak. nagy számban mutatkozik; nyüzsög. Rajzottak körülötte a hódolók, az udvarlók.  A telepen két hölgy megy végig. Mindenhonnan gyerekek rajzanak elébük: Néni, krajcárt! (Gelléri Andor Endre)
3. (többes számban) (átvitt értelemben, választékos) <Tudattartalmak tömege> nagy számban felmerülve kavarog, ide-oda csapong. Rajzottak fejében a gondolatok.  Néma, halvány és sohajtó | A lánykép, mert Túrinak | Elméjében a hű szívről Ilyen képek rajzanak. (Vörösmarty Mihály) Jó volna elvenni az özvegy papné lányát … S … sikerült is. De ahogy ez megvolt, már új álmok rajzottak benne. (Móricz Zsigmond) Testvér percei | kelnek a multnak, éj s nap képei | összevissza, Lebegnek, rajzanak. (Szabó Lőrinc)
Igekötős igék: elrajzik; előrajzik; kirajzik.
rajzó.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem