ráhagy

Teljes szövegű keresés

ráhagy ige
1. tárgyas A szóban forgó v. megnevezett személyre örökségül hagy (10) vmit. Ráhagy vkire vmit. Ráhagyta a házát.  A gazdag úr örökbe vette S idővel mindent ráhagyott. (Vajda János) Eltestálom ezennel Szegény szívem haragját: Bolond örökösömnek … Ráhagyom szeretettel, Amiben csak volt részem: Jussolja a szerelmem, Kóromat s szenvedésem. (Ady Endre)
2. tárgyas A szóban forgó v. megnevezett személy gondjaira bíz, felügyelete alá helyez vkit, vmit; rábíz. Vö: hagy (8a). Ráhagyja a szomszédasszonyra a gyerekét. Nyugodtan ráhagyhatod akár az egész házat. || a. tárgyas (átvitt értelemben is) Ráhagyja magát vmire, vkire: benne megbízva hagyja, hogy az vezesse.  Ráhagyta magát a lova ösztönére. (Jókai Mór)
3. tárgyas (átvitt értelemben Ráhagy vmit (vkire): vminek a megtevését, elvégzését a szóban forgó v. megnevezett személy feladatává teszi, az ő hatáskörébe utalja, rábízza, v. tetszésére, belátására bízza. Vö: hagy (8). Ezt a munkát ráhagyja a férjére.  [Czillei és a Hunyadiak.] E nép ha ráhagynák, kiirtana A föld szinéről minden törököt, S a patkányt élni hagyja. (Vörösmarty Mihály) || a. (átvitt értelemben) Vkire ráhagy vmit: engedi, hogy vki tegyen vmit; nem tiltja meg neki, nem ellenzi. A gyerekre nem szabad mindent ráhagyni.  Az anyja ráhagyta, hadd mulassa magát a kis bolond! (Jókai Mór)
4. (átvitt értelemben) Ráhagy vkire vmit: helyeslően, helybenhagyóan nyilatkozva, elfogad(ni látszik) vkinek vmely megjegyzését, véleményét, rendsz. anélkül, hogy valójában egyetértene vele; nem mond ellent vkinek vmiben. Vö: hagy (11). Minden kívánságát ráhagytam. Ne vitatkozz vele, hagyj rá mindent.  A német … fecsegett valamit, mi fejünkkel Ráhagytuk, nehogy azt gondolja, nem értjük, amit mond. (Arany János) Persze – hagyta rá lagymatag, fáradt hangon. (Mikszáth Kálmán) Itt az ideje, hogy lefeküdjünk. – Bizony – hagytam rá. (Gárdonyi Géza) || a. (átvitt értelemben) Ráhagy vmit: vmely kérdésre a várt igenlő v. tagadó feleletet adja, bár esetleg tudja, hogy az nem igaz.  Hagyjátok rá, hogy ott voltatok. (Jókai Mór)
5. tárgyas (tárgy nélkül is) (ruházkodás) Ráhagy (vmire, vmennyit): nem közvetlenül a szabásminta mentén v. a szükséges méretre szabja az anyagot, hanem valamely céllal, pl. behúzásra v. későbbi bővítésre, kiengedésre számítva (vmennyivel) bővebbre hagyja. Hagyj rá bőven a szoknyára, különösen az alján és csípőben! Tíz cm-t ráhagyott a ruha hosszára.
ráhagyat; ráhagyható; ráhagyó; ráhagyogat; ráhagyott.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT